Omzetgroei Voedingsindustrie Ondanks Arbeidstekort
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stijgende omzetten ondanks tekort arbeidskrachten

  • 21 november 2023
  • Door: Ron Duijkers

Uit een in oktober 2023 gehouden peiling onder ondernemers in de voedingsindustrie blijkt dat er op dat moment meer ondernemers positief waren over de omzetontwikkeling komend jaar (26,7 procent) dan dat er ondernemers negatief waren (7,0 procent).  Over de personeelsontwikkeling volgend jaar waren de ondernemers uit de voedingsindustrie per saldo eveneens positief. Bijna 80 procent verwachtte begin oktober volgend jaar de personeelssterkte in tact te kunnen houden. Ruim 15 procent dacht de personeelssterkte volgend jaar te kunnen uitbreiden, terwijl ongeveer 7 procent inkrimping van personeel voorzag. Dit onder meer blijkt uit een analyse van recente conjunctuurgegevens door onze redactie.

Voedingsindustrie ook optimistisch over vierde kwartaal    

De verwachtingen die ondernemers in de voedingsindustrie begin oktober uitspraken over hun omzetontwikkeling in het vierde kwartaal van dit jaar zijn eveneens overwegend positief. Zo bereikte begin oktober het saldo van positief en negatief gestemde ondernemers een dit jaar nog niet vertoonde piek. Begin oktober verwachtte 24,1 procent van de ondernemers  omzetgroei, 68,9 procent gelijkblijvende omzetten en slechts 7 procent omzetafname. Hierbij waren de ondernemers over de exportontwikkeling in het vierde kwartaal minder positief gestemd dan over de binnenlandse afzet. 

De verwachtingen van ondernemers in de voedingsindustrie over de orderontvangst in het vierde kwartaal hielden min of meer gelijke tred met de positieve verwachtingen over de omzet in dat kwartaal: 66 procent hield rekening met gelijkblijvende orders, 21,4 procent verwachtte ordergroei en slechts 6,1 procent orderdaling.

Uitgedrukt in maanden werk bedroeg de orderpositie begin oktober 2,8. Dit betekent een lichte afname vergeleken met de positie begin september toen ondernemers in de voedingsindustrie gemiddeld 2,9 maanden aan orders in de boeken hadden staan.

Verdere stijging van prijzen verwacht

Begin oktober werd door bijna 20 procent van de ondernemers in de voedingsindustrie verdere stijging van  prijzen in het vierde kwartaal verwacht. Ongeveer 5 procent ging voor die periode uit van prijsdalingen, terwijl driekwart prijsstabilisatie voorzag.

Tekort aan arbeidskrachten beperkt 30 procent bedrijven voedingsindustrie in hun productie

Op de vraag of ondernemers in de voedingsindustrie belemmeringen ondervinden in hun productie antwoordde begin oktober 33 procent dat zij in het geheel niet belemmerd worden. Ruim 30 procent gaf aan wel beperkt te worden door een tekort aan personeel, terwijl onvoldoende vraag 17,5 procent van de bedrijven in hun productie belemmerde. Financiële beperkingen waren volgens 16,2 procent van de ondernemers van invloed op hun productie.


Bron: vakblad Voedingsindustrie 2023