Stijgende lijn omzet voedingsindustrie onderbroken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Stijgende lijn omzet voedings­in­dustrie onderbroken

  • 20 september 2021
  • Door: Ron Duijkers

De omzet van de voedingsindustrie was in juli dit jaar 5 procent hoger dan in juli vorig jaar. De stijgende lijn van alsmaar oplopende groeipercentages vanaf januari dit jaar, is daarmee voorlopig tot stilstand gekomen, zo blijkt uit een analyse door onze redactie van recent door het CBS gepubliceerde cijfers. 

De omzetstijging van de voedingsindustrie was in juli gevoelig lager dan in juni toen de groei 11,4 procent bedroeg. De terugval in groei in juli wordt vooral veroorzaakt door beperkte groei van de binnenlandse omzet (+4,3 procent in juli tegenover +12,8 procent in juni). De export groeide in juli met 5,7 procent. De totale omzet van de voedingsindustrie in de eerste zeven maanden van dit jaar komt als gevolg van deze ontwikkelingen 2,6 procent hoger uit dan de omzet in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Aantal faillissementen stevent af op laagterecord

Als de huidige trend aanhoudt dan lijkt het aantal faillissementen in de voedingsindustrie dit jaar op een laagterecord uit te komen. In de periode januari t/m augustus  gingen tot nu toe 11 bedrijven failliet tegenover 20 in 2020 en gemiddeld 46 in de niet-coronaperiode 2009-2019. Meer dan de helft van het aantal faillissementen vond dit jaar plaats in de brood- en deegwarenindustrie (6). 

Bron: CBS