Steeds meer belemmeringen in foodproductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Steeds meer belemmeringen in foodproductie

  • 01 februari 2022
  • Door: Ron Duijkers

Steeds meer ondernemers in de voedingsindustrie geven aan belemmeringen bij hun productie te ondervinden. Daar staat tegenover dat bijna 70 procent van de ondernemers hogere verkoopprijzen verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar. De ondernemers zijn vergeleken met voorgaande kwartalen minder positief over de omzetontwikkeling, terwijl de orderpositie in aantal maanden werk de hoogste van de afgelopen jaren is. Dit blijkt uit een analyse van recente CBS-conjunctuurcijfers door onze redactie.

Meerderheid ondernemers verwacht belemmeringen voor eigen productie

Bijna 67 procent van ondernemers in de voedingsindustrie gaf begin van dit jaar aan belemmeringen te voorzien voor de eigen productie in het eerste kwartaal. Dit is het hoogste percentage sinds juni 2020 toen 67,3 procent belemmeringen verwachtte. Begin vorig jaar voorzag “maar”  50,3 procent van de ondernemers knelpunten. Een tekort aan arbeidskrachten belemmert ondernemers het meest. Begin dit jaar gaf 29,2 procent van de ondernemers aan dat een tekort aan arbeidskrachten een  knelpunt voor de productie is. Een tekort aan financiën is daarentegen  nauwelijks een belemmering. Slechts 0,8 procent van de ondernemers noemde dit begin dit jaar als knelpunt.

Torenhoge prijzen blijven stijgen 

Door voortdurende hoge prijzen van onder meer energie, transport en grondstoffen verwachten de ondernemers in de voedingsindustrie dat hun verkoopprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar verder zullen stijgen. Liefst 69,8 procent voorziet een prijsstijging, 29,1 procent stabiele prijzen en slechts 1 procent dalende prijzen. Sinds juli 2021 is het percentage ondernemers dat uitgaat van hogere verkoopprijzen gestegen van 19,3 procent naar 69,8 procent nu.

Minder omzetstijging verwacht 

Het aantal ondernemers in de voedingsindustrie dat omzetstijging verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar (20,7 procent) is aanmerkelijk lager dan in het vierde kwartaal vorig jaar toen 32,4 procent uitging van omzetgroei. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren de verwachtingen nog lager: maar 11,8 procent ging toe uit van een omzetstijging.

Orderpositie voedingsindustrie bereikt hoogste stand in zeven jaar

De orderpositie van de voedingsindustrie was begin dit jaar 2,9 maanden aan werk. Dit is de hoogste positie sinds februari 2015 toen er gemiddeld per bedrijf 3,2 maanden aan werk was. De stijging van het aantal maanden werk begin dit jaar is opvallend omdat deze de afgelopen twee jaar niet boven de 2,5 maand uitkwam.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2022