Start Belgisch innovatieproject Q-DNA
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Start Belgisch innovatie­project Q-DNA

  • 09 juli 2020

De beheersing en bewaking van voedselveiligheid staat weer meer dan ooit bovenaan de agenda van Belgische voedingsbedrijven. Q-DNA, een nieuw innovatieproject in samenwerking met UGent, Flanders’ FOOD, (Wagralim), Fevia en Alimento, is een driejarig project voor Belgische voedingsbedrijven gericht op een preventieve aanpak om de voedselveiligheidsstatus van bedrijven significant te verhogen door in te zetten op technologie en de arbeidsorganisatie.

Een goed functionerend voedselveiligheidssysteem met gevalideerde, technologische interventiestappen (module 1), gecombineerd met een doordachte controlestrategie ingebed in een algehele voedselveiligheidscultuur (module 2) is de beste garantie om op een proactieve manier voedselveiligheid te garanderen.

Technologie

Er wordt gewerkt aan procesvalidatiemethodes om te kunnen garanderen dat het werkelijke productieproces en de gebruikte technologie voldoende voedselveiligheidsrisico’s reduceert en het bedrijf veilige en kwaliteitsvolle voeding produceert (process validation).

Arbeidsorganisatie

Het ontwikkelen van managementtools om een positieve voedselveiligheidscultuur binnen alle lagen en afdelingen van het bedrijf te creëren (food safety culture).

Het projectconsortium verkiest zich in het project te focussen op microbiële voedselveiligheid omdat het sterk gelinkt is aan de bedrijfsspecifieke bedrijfscultuur, toegepaste technologie, producten en processen en de infrastructuur. Maar het spreekt voor zich dat een positieve voedselveiligheidscultuur impact heeft op de algehele voedselveiligheidsstatus.

flandersfood.com

Bron: © Flanders' Food