Slimme robots maken salade
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Slimme robots maken salade

  • 02 mei 2023

Een trosje druiven door een robot laten pakken en verpakken vergt al veel technologie. Maar het kan nog ingewikkelder: automatisch een kant-en-klare salade klaarmaken. Onderzoekers van het Wageningen University & Research Agro Food Robotics werken de komende vijf jaar samen met partners uit het bedrijfsleven om een machine te ontwikkelen die maaltijdsalades automatisch kan verzamelen en verpakken. ‘De technologie is er nu rijp voor.’ 

Door gebruik te maken van camera's, geavanceerde computerprogramma's en robotgrijpers die worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie, kunnen robots nu kwetsbare producten zoals sla, rauwkost, pasta, aardappels, fruit, noten, ei, kaas, vlees en vis herkennen en verzamelen zonder dat er menselijke tussenkomst nodig is.

Kunstmatige intelligentie

Het gebruik van kunstmatige intelligentie helpt robots bij het herkennen en vastgrijpen van producten in de oogstkrat zonder dat er eerst een persoon nodig is om ze op de lopende band te plaatsen. De uiteindelijke robot moet flexibel genoeg zijn om te kunnen schakelen tussen verschillende soorten producten en verpakkingen en moet ook in staat zijn om producten van verschillende kwaliteitsklassen te sorteren.

"De ingrediënten voor een soeppakket zijn straks automatisch bij elkaar te verpakken. "

De nieuwe technologie is niet alleen voordelig op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt, maar ook interessant voor bedrijven vanwege de opmars van kunstmatige intelligentie. De ingrediënten voor bijvoorbeeld soeppakketten kunnen op deze manier automatisch bij elkaar worden verpakt, en het schoonmaken van de apparaten kan "slimmer" worden gemaakt door middel van sensoren die de vervuiling van machines voortdurend meten en van binnenuit reinigen wanneer dat nodig is.

Het doel van het Agro Food Robotics-programma is om de kennis die ze opdoen bij de ontwikkeling van deze flexibele 'state-of-the-art' productierobot te delen met de sector en zo de toepassing van robotica in de agrarische en voedselindustrie verder te ontwikkelen. Met deze innovatieve technologie kunnen we de productie van maaltijdsalades verbeteren en meer efficiëntie in de sector brengen.

Meer informatie over dit project vind je op de site van de WUR

Bron: ©WUR