Schorsing EU-invoerrechten op Oekraïense export
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Schorsing EU-invoerrechten op Oekraïense export

  • 19 mei 2022

De Commissie internationale handel heeft maandag 16 mei het groene licht gegeven voor een eenjarige schorsing van alle EU-invoerrechten op Oekraïense exportproducten om de economie van het land te ondersteunen. De goedgekeurde maatregelen omvatten de volledige opheffing van de invoerrechten op industrieproducten, van de invoerrechten op groenten en fruit, en van de antidumpingrechten en vrijwaringsmaatregelen op de invoer van staal voor een periode van één jaar.

Achtergrond

De betrekkingen tussen de EU en Oekraïne worden geregeld door een associatieovereenkomst. De diepe en brede vrijhandelszone die onder de overeenkomst valt, garandeert sinds 2016 preferentiële toegang tot de EU-markt voor Oekraïense bedrijven.

De EU is de belangrijkste handelspartner van Oekraïne, goed voor meer dan 40% van de totale Oekraïense handel in goederen in 2021. Op zijn beurt is Oekraïne de 15e handelspartner van de EU, goed voor ongeveer 1,2% van de totale EU-handel.

Volgende stappen

Het ontwerpverslag zal naar verwachting snel ter stemming worden voorgelegd aan alle leden van het Europees Parlement op donderdag 19 mei. De maatregel wordt van toepassing op de dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de EU.

Europarl.europa.eu

Bron: Europees Parlement