Rol van deuren bij voedselveiligheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Rol van deuren bij voedselvei­ligheid

  • 23 februari 2021

Een belangrijk onderdeel bij het borgen van voedselveiligheid is het bewaken van de temperatuur van de producten gedurende het hele proces. Dit bereikt u door de geconditioneerde ruimtes luchtdicht af te sluiten met een goed isolerende deur.

Voedselveiligheid volgens de HACCP richtlijnen

Een voedselveiligheidsplan stelt u op aan de hand van de officieel erkende hygiënecode en is gebaseerd op de basisprincipes van het HACCP. Het voedselveiligheidsplan besteedt aandacht aan alle onderwerpen die van invloed zijn op de voedselveiligheid om voedselinfecties en alle gevolgen van dien te voorkomen.

Het voedselveiligheidsplan verplicht elk bedrijf te voldoen aan de temperatuurcriteria die gelden voor bepaalde producten en er moet worden voldaan aan de vereisten rondom temperatuurbeheersing. Een belangrijk onderdeel hierin is het bewaken van de temperatuur. Dit bereikt u door de geconditioneerde ruimtes luchtdicht af te sluiten met een goed isolerende deur. Hierdoor is er bij sluiting geen sprake van luchtuitwisseling tussen twee ruimtes, waardoor de temperatuur in de gekoelde ruimte niet ongewenst stijgt of daalt. Als bijkomend voordeel hoeft de koelinstallatie minder hard te werken om de ingestelde temperatuur te behouden en gaat er minder kostbare energie verloren.

De rol van de juiste deuren

Naast het bewaken van de juiste temperatuur in een geconditioneerde ruimte, is ook de afwerking van de wanden en deuren van belang in een voedselveiligheidsplan. Om aan de HACCP-richtlijnen te voldoen moeten de deuren bijvoorbeeld bestaan uit gladde en niet-absorberende oppervlakken zodat deze makkelijk schoongemaakt kunnen worden en, indien nodig, ontsmet. Tevens moeten deuren in ruimtes waar levensmiddelen worden gehanteerd corrosie bestendig zijn. Een goede oplossing voor deze eisen is het gebruik van een roestvrijstalen deur. RVS biedt namelijk niet alleen een slechte hechtingsondergrond voor bacteriën, maar is tevens bestand tegen corrosie. Wanneer u kiest voor een van de duurzame Metaflex koel- of vriesdeuren, sluit u uw ruimte zowel luchtdicht als hygiënisch af en voldoet u aan twee belangrijke eisen voor uw voedselveiligheidsplan volgens de HACCP-richtlijnen.

Lees verder

Bron: Metaflex