Recordwaarde landbouwexport en import in 2022
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Recordwaarde landbouw­export en import in 2022

  • 24 januari 2023

De waarde van Nederlandse export van landbouwgoederen is in 2022 gestegen tot 122 miljard euro. Ook de importwaarde kwam tot een recordhoogte van 88 miljard euro. De importwaarde nam procentueel meer toe dan de exportwaarde; respectievelijk 23,5% versus 17,2%. De toename is geheel toe te schrijven aan gestegen prijzen. Dat melden Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het handelsoverschot (exportwaarde min importwaarde) van Nederlandse landbouwgoederen bedroeg 34,1 miljard euro. Het aandeel van de landbouwgoederen in het totale Nederlandse goederenhandelsoverschot lag in 2022 op 79,3%, in 2021 was dat nog 73,5%. Deze percentages benadrukken dat de handel in landbouw- en voedingsmiddelen van groot belang is voor de Nederlandse goederenhandel en de Nederlandse economie als geheel.

Zuivel en eieren belangrijkste exportproducten

Zuivel en eieren (11,9 miljard euro), sierteeltproducten (11,5 miljard euro), vlees (11 miljard euro), dranken (8,1 miljard euro) en natuurlijke olie en vetten (8,1 miljard euro) zijn bij de export de belangrijkste goederengroepen. De productgroep zuivel en eieren klimt van plek drie in 2021 naar de belangrijkste productgroep in 2022. De top vijf is in 2022 goed voor 41% van de totale exportwaarde in landbouwgoederen.

Hogere prijzen zorgen voor toename export en importwaarde

De toegenomen prijzen stuwden de export en importwaarde omhoog. Zo waren diverse grondstofprijzen in 2022 sterk hoger dan een jaar eerder. Zo was de melkprijs historische hoog. De prijzen van granen en oliën stegen sterk door onder andere verstoring van de aanvoerketen. Dit werd veroorzaakt door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Door de hoge graanprijzen stegen de kosten voor onder andere de voerkosten voor dierlijke sectoren, brood en andere bereidingen uit granen.

Tegelijk beperkte vogelgriep het aanbod van eieren en pluimveevlees. Ook het aanbod van varkensvlees stond mede onder druk door uitbraken van varkenspest in andere Europese landen dan Nederland. Daarnaast nam de wereldwijde vraag naar soja toe, terwijl er van dit gewas juist minder goede oogsten waren.

Bekijk de infographic ‘Landbouw handelscijfers Nederland, 2022’
Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research