Recordkrimp economie tweede kwartaal
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Recordkrimp economie tweede kwartaal

  • 18 augustus 2020

De Nederlandse economie kromp in het tweede kwartaal met 8,5% ten opzichte van het vorige kwartaal. De krimp is kleiner uitgevallen dan verwacht, aldus ABN AMRO. Ook was de daling aanzienlijk minder dan de gemiddelde krimp in de eurozone van 12%.

Bestedingen ongekend sterk gedaald

Het bruto binnenlands product (bbp) kromp in het tweede kwartaal met 8,5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat was verreweg de sterkste daling die het CBS ooit heeft gemeten. Alle bestedingscomponenten lieten een enorme daling zien. Zo kromp de particuliere consumptie met meer dan 10% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De investeringen en de uitvoer lieten een vergelijkbare val zien. 

Krimp economie valt kleiner uit dan verwacht

Omdat in de tweede helft van het voorbije kwartaal enkele beperkende maatregelen weer zijn versoepeld, verwacht ABN AMRO dat de economie in het derde kwartaal weer groei zal laten zien. Ook in het buitenland. Vanaf het heel lage niveau van het tweede kwartaal kan die groei relatief fors ogen. In Nederland zal dat procentuele groeiherstel in het derde kwartaal waarschijnlijk lager uitvallen dan gemiddeld in eurozone, omdat de krimp in het tweede kwartaal hier veel kleiner was.

abnamro.nl

Bron: ABN AMRO