Recordaantal Faillissementen in Belgische Voedingsindustrie 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Recordaantal faillisse­menten voedings­in­dustrie België

  • 22 januari 2024

De Belgische voedingsindustrie heeft in 2023 een ongekend aantal faillissementen geregistreerd, met 141 bedrijven die de deuren moesten sluiten. Deze alarmerende stijging van 34% ten opzichte van het voorgaande jaar markeert het slechtste resultaat voor de sector in de afgelopen tien jaar.

De voedingsindustrie heeft aanzienlijk geleden onder de explosie van productiekosten die halverwege 2020 begon. De winstgevendheid, gemeten aan de hand van de operationele margevoet, daalde tot een historisch laag niveau, bijna even laag als in 2011. Ondanks twee jaar van overheidsmaatregelen, zoals een moratorium op faillissementen en uitstel van belasting- en sociale zekerheid betalingen, was het onvermijdelijk dat het aantal faillissementen zou stijgen.

Ondanks overheidsmaatregelen, sterke stijging in faillissementen

In 2023 werd deze vrees werkelijkheid, met een opvallend sterke stijging van het aantal faillissementen. Opmerkelijk is dat één op de drie faillissementen in de verwerkende nijverheid gerelateerd was aan de voedingssector, ondanks dat deze sector slechts ongeveer 20% van het totale gewicht vertegenwoordigt (inclusief zelfstandigen). De BVBA's werden het hardst getroffen, goed voor 70% van de faillissementen, gevolgd door zelfstandigen met 20%.

Beperkt banenverlies en specifieke impact op deeltijd banen

Hoewel het aantal faillissementen aanzienlijk was, bleef het banenverlies relatief beperkt. In 2023 gingen in totaal 666 banen verloren, wat in lijn is met het gemiddelde voor de periode 2005-2019. Opvallend was echter dat deeltijdse banen relatief harder werden getroffen, met 32% van het totale banenverlies, vergeleken met het gemiddelde van 22% tussen 2005 en 2019. Voltijdse banen waren goed voor minder dan de helft van het verlies (46%), terwijl banen van loontrekkende werkgevers een stabiel aandeel van ongeveer 21% behielden.

fevia.be

Bron: Fevia