Recall: Niet óf, maar wanneer?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Recall: Niet óf, maar wanneer?

  • 05 maart 2018
  • Door: Pieter Vos , directeur Nutrilab

Veel recalls worden veroorzaakt door fouten in ingrediëntendeclaraties op verpakkingen, verwisseling van etiketten of productiefouten. Heb jij als fabrikant het proces van etikettering niet perfect op orde, dan gaat het vroeg of laat fout. 

Van de 65 meldingen die de NVWA vorig jaar deed, hield 63% verband met de aanwezigheid van allergenen die niet op de verpakking vermeld waren. Bij ruim de helft van de meldingen ging het om een foutief opgesteld etiket. Helemaal zuur wanneer dat etiket geen sticker is, maar integraal onderdeel uitmaakt van de verpakking: dan ligt gelijk alles plat.

Sommige risico’s zijn eenvoudig af te kaarten. Wees je ervan bewust dat er extra risico’s ontstaan bij veranderingen, zoals een ingrediëntenwissel, de aanpassing van recepturen, een andere grondstoffenleverancier. Wij helpen veel klanten bij het controleren van ingrediëntendeclaraties, bij aanpassingen van bestaande, en bij nieuwe producten. Komt de voedingswaarde overeen met de inhoud, klopt de inhoud met wat op de verpakking staat, zijn de ingrediënten juist omschreven. Een frisse blik van een derde partij kan soms helder maken waar je zelf blind voor bent geworden.  

Fouten liggen overal op de loer, een waterdichte procedure hanteren is echt essentieel. Heb je die niet, dan durf ik te stellen dat het niet de vraag is óf je een recall krijgt, … maar wanneer. 

Pieter Vos

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2018