FWS wil zo snel mogelijk een brede suikertaks
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FWS wil zo snel mogelijk een brede suikertaks

  • 26 augustus 2022

De frisse drankensector (FWS) doet aan het kabinet en de Tweede kamer de oproep om de verdubbeling van de verbruiksbelasting op frisdranken niet voor 2023 door te voeren, maar in plaats daarvan zo snel mogelijk een slimme frisdrankenbelasting volgens Verenigd Koninkrijk-model in te voeren.

De drankenfabrikanten roepen op zorgvuldig te werken aan een slimme belasting op alcoholvrije dranken naar Brits voorbeeld vanaf 2024, als eerste stap naar een brede suikerbelasting.

Jojobeleid

Dat het kabinet onderzoek doet om tot de invoering van belastingmaatregelen te komen om gezondheid te bevorderen, verwelkomt de sector. De invoering van een effectieve taks vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. FWS mist die nu, want eerst worden dranken - ongeacht hoeveel suiker erin zit- verhoogd en daarna wordt pas onderzocht hoe beter aangesloten kan worden op het uitgangspunt van het kabinet om gezonde keuzes te stimuleren en ongezonde keuzes moeilijker te maken. Dat jojobeleid is niet aan consumenten uit te leggen. Zeker niet in een tijd waarin de koopkracht al onder druk staat, aldus de FWS.

Zo snel mogelijk naar brede suikertaks

Als volgende stap vinden de fabrikanten dat deze taks daarna zo snel mogelijk moet opgaan in een brede suikertaks. Want de ervaringen in Engeland leren ons ook dat alleen een frisdrankentaks niet leidt tot minder overgewicht. Daarvoor is een brede suikerbelasting als integraal onderdeel van een breed pakket aan maatregelen noodzakelijk, aldus de FWS

Fws.nl

Bron: FWS