Poule vaste vakschoonmakers garandeert continuïteit
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Poule vaste vakschoon­makers garandeert continuïteit

  • 10 oktober 2017
  • Door: Inga van Uchelen

”Continuïteit is voor ons het allerbelangrijkst”, vertelt Robert-Jan Weel van vleesverwerker Meatstreet. Hij bedoelt daarmee een constant hoog hygiëneniveau, maar ook continuïteit in de schoonmaakdienstverlening. Met vaste, en opgeleide medewerkers. En dat heeft Hago Food & Industry – sinds de samenwerking die begon in 2015 – met een regionale poule van specialistische reinigers bij omliggende klanten, goed geborgd.
 
“Wij kopen technische delen in van lam, rund, kalf en varken, en verwerken deze. Hetzelfde doen we met kip, wild en gevogelte”, vertelt Robert-Jan Weel, productieleider bij Meatstreet in Beverwijk. “Het liefst benen de vakslagers deze delen zelf uit.” Elke week verwerken Weel en zijn team vakslagers 35.000 tot 40.000 kilo vlees. En het bedrijf heeft – na enkele overnames – meer vestigingen waar vergelijkbare hoeveelheden worden verwerkt. Zo ging het Beverwijkse Prime Meat samen met Lebouille in Born, Strogoff in Schagen en Meatstreet in Ridderkerk. In deze slagersbedrijven vond Prime Meat haar gelijke in de motivatie om bijzondere producten te maken en in de kennis van het vleesambacht. De directie van Prime Meat koos voor één naam: Meatstreet. Weel: “Wij leveren regionaal aan horeca. Maar ook aan maaltijdproducenten, restaurants op Schiphol en aan klanten in de catering en zorg. Deels doen wij dat in samenwerking met Bidfood.”

Rund ‘bijt’ varken niet

Om te blijven voldoen aan de strikte hygiëne-eisen die gelden in de voedingsmiddelenindustrie, en in de vleesindustrie in het bijzonder, neemt de vleesverwerker een aantal maatregelen. “Dat begint al met de volgorde van de verschillende soorten vlees in de productielijn. Varkensvlees komt daarin altijd als laatste, want: rund ‘bijt’ varken niet, maar varken kan wel rundvlees besmetten. Voor kip is er een gescheiden productieruimte, net als voor alle vleesproducten die wij zelf bereiden. Wij zijn naast HACCP- ook BRC-AA gecertificeerd.” BRC staat voor British Retail Consortium. De BRC-standard for Food legt hygiëne- en voedselveiligheidseisen op voor voedselverwerkende bedrijven die direct leveren aan de retailsector.

‘Er zijn korte lijnen en Hago is goed bereikbaar’

Hago levert continuïteit

Een ander belangrijk onderdeel van het hygiënebeleid, is de keuze voor het schoonmaakbedrijf; reinigingsspecialist in de voedingsmiddelenindustrie Hago Food & Industry. Weel: “We hebben met andere schoonmaakbedrijven gewerkt, en tijdens de recessie hebben we het zelfs enige tijd zelf gedaan, maar nu hebben we een specialist in huis en kunnen we ons op ónze tak van sport concentreren. Continuïteit is daarin van groot belang. Als wij ’s ochtends binnen komen, mogen er geen verstoringen zijn. Alles moet pico bello in orde zijn, zodat we direct aan de slag kunnen met onze productie. We hebben deadlines, bestellingen worden opgehaald en auto’s moeten op tijd weg.”
Elke dag werken er twee schoonmaakmedewerkers, van 15.30 uur tot 21.00 uur. Zij reinigen de – bezemschone – productieruimten met een hogedrukinstallatie, in combinatie met chemie in schuim. De slagers reinigen de machines waarbij hogedrukreiniging te veel risico vormt, zelf. Net als tere machineonderdelen zoals messen. “Die zijn heilig voor een slager,” aldus Weel. 

Azhar Hussain, ambulant objectleider bij Hago Food & Industry, over hun aanpak: “Wij houden een vijf-stappenplan aan: we beginnen met inweken en afspoelen van alle visuele vervuiling. Nadat deze vervuiling weg is, schuimen we in met een reinigingsmiddel waardoor organische vervuiling zoals vet en eiwit oplost. Dit spoelt daarna gemakkelijk weg. Vervolgens gebruiken wij een schuimdesinfectiemiddel om de aanwezige micro-organismen te doden. Ten slotte spuiten we alles nogmaals van boven naar beneden af met schoon water. Eén keer per week zorgt zuurreiniging voor de verwijdering van kalkaanslag.”

Poule van reinigingsspecialisten

Met continuïteit bedoelt Weel niet alleen dat het hygiëneniveau constant op hoog niveau is – “bacteriologisch moet bij ons alles 100 procent in orde zijn, voedselveiligheid staat bovenaan” – maar ook dat er altijd vakmensen zijn die dat borgen. Hussain: “Wij begrijpen dit belang. In het begin waren er onvoldoende schoonmaakmedewerkers met de juiste kennis. Als iemand ziek was of op vakantie, leverde dat voor de ander veel extra werk op. Daarom ben ik tot objectleider benoemd en hebben wij een oplossing gecreëerd door een vaste poule van vervangers samen te stellen bij omliggende klanten. Af en toe werken zij een dag in het bedrijf van één van de anderen, zodat zij bij een invalbeurt direct aan de slag kunnen.”

Hussain werkte hiervoor al als schoonmaakmedewerker voor Weel. “Ik ken Azhar Hussain al tien jaar en ik kan van hem op aan,” vertelt Weel. “Er is openheid en eerlijkheid, ook als dingen niet kunnen. Het vertrouwen in hem en de twee schoonmaakmedewerkers die hier elke dag zijn, is groot. Ik kan direct met hen schakelen, er zijn korte lijnen en ze zijn goed bereikbaar. Wij hebben altijd goed met Hago kunnen praten over de samenwerking en dienstverlening, en zij hebben daarin goed naar ons geluisterd. Dankzij hun oplossingen, zijn er geen onaangename verrassingen meer als een van de jongens ziek is of niet kan. De hygiëne blijft op hoog niveau.”

www.meatstreet.nl
www.hagofoodandindustry.nl

Bron: Foto twee schoonmakers: ©Diederik vd Laan, andere foto: © Hago