ls uw productaanbod groeit; als uw volumes toenemen; als steeds meer klanten een private label willen: hoe zorgt u als productiebedrijf dan voor een efficiënt en feilloos etiketteerproces? Fruity Line koos voor een nieuwe oplossing binnen de voedselindustrie: een automatisch print & apply systeem van Cikam, gekoppeld aan de software van ReflexSystems.
Voor elk productiebedrijf komt er een omslagmoment: wanneer schakel je van handmatig etiketteren over op een geautomatiseerd systeem? Dat geldt ook voor het in 2008 opgerichte Fruity Line, dat in amper tien jaar tijd uitgegroeide tot Europees marktleider op het gebied van versgeperste premium fruit- en groentesappen en smoothies.
‘Ieder bedrijf wil werken vanuit één systeem’
Niet alleen de volumes van Fruity Line nemen toe, dat geldt ook voor het productaanbod. “Wij hebben inmiddels een grote diversiteit aan recepturen, flesformaten, dopkleuren en verkoopartikelen. Dit betekent een enorme variëteit aan etiketten, wat handmatig niet meer te doen was,” vertelt Leo van den Bovenkamp, verantwoordelijk voor de projecten en automatisering. Daarom ging hij op zoek naar een oplossing om automatisch te etiketteren per batch, waarbij de data rechtstreeks wordt geïmporteerd uit Fruity Lines ERP-systeem, “want ieder bedrijf wil werken vanuit één systeem.” Er was alleen één probleem: zo’n oplossing bestond niet.
“Fruity Line werkt met Reflex 3000, ons softwarepakket dat bij zeshonderd bedrijven in de foodbranche draait,” aldus Quintijn Knepper, operationeel directeur van ReflexSystems. “Onder meer bij bedrijven in vlees, AGF, maaltijden, zuivel en groothandel. Dit pakket verzorgt de complete automatisering. Inkoop, verkoop, voorraden, recepturen, tracking & tracing, scanning, orderpicking; via Reflex 3000 zijn alle data snel inzichtelijk en te beheren.”
Primeur voor Fruity Line
Fruity Line is het eerste bedrijf in Nederland dat werkt met de nieuwe koppeling tussen de software van ReflexSystems en het print & apply systeem van Cikam. “En onlangs hebben ook Tip Top Catering en Banket Partners deze etiketteeroplossing aangekocht,” zegt Andrew Citroen, algemeen directeur van Cikam. “Op relatief eenvoudige wijze kun je zo de efficiency in je productieproces verbeteren.” Dat geldt voor kleine productiebedrijven, maar ook voor de grote spelers in de voedselindustrie. Citroen: “Fruity Line is een mooi voorbeeld van een sterk groeiend bedrijf dat continu slagen moet maken op het gebied van efficiency en engineering. Wij kunnen daarin snel en lenig meeschakelen, door onze systemen waar nodig aan te passen en op te schalen. Bijvoorbeeld door twee aanvoerlijnen te laten ritsen op één high speed etiketteerlijn.”
Die lenigheid is precies wat Fruity Line nodig heeft, stelt projectmanager Leo van den Bovenkamp. “Elk productiebedrijf is hectisch en druk. Daarom willen wij werken met leveranciers die niet te bureaucratisch zijn en met ons kunnen meebewegen, zoals Cikam. Mouwen opstropen en gaan. Dat hoort erbij in de voedselindustrie, en zeker bij ons.”
Wat er ook bij hoort in deze markt: de strenge wet- en regelgeving. Citroen: “De richtlijnen veranderen regelmatig, wat betekent dat ook de lay-out van etiketten moet worden aangepast. Met deze oplossing is dat in een handomdraai geregeld.” Ook de wensen en eisen met betrekking tot tracking & tracing nemen toe, merkt Citroen. “Daarom zijn we nu samen met Fruity Line aan het kijken of we op de afvullijnen met een inkjetprinter op elk flesje een unieke eenregelige code kunnen aanbrengen.” Van den Bovenkamp: “Zo helpt Cikam ons om op het volgende niveau te komen wat betreft kwaliteit en beheersbaarheid van tracking & tracing en van etikettering.”
‘Ik weet zeker dat de informatie op het etiket klopt’
Naar aanleiding van de vraag van Fruity Line kwam ReflexSystems in contact met Cikam. “Wij leveren uiteenlopende print- & apply systemen, die ook zeer geschikt zijn voor de foodbranche,” aldus algemeen directeur Andrew Citroen. Knepper: “In nauwe samenwerking hebben we een koppeling geschreven, waardoor de hardware van Cikam kan worden gekoppeld aan onze software. Zo vullen we samen een gat in de markt wat betreft high-end etiketteren. Deze oplossing is voor alle bedrijven in de foodbranche tegen een relatief lage investering te implementeren.”
Een claim aan je broek; het is de angst van elk bedrijf in de foodbranche. “En een fout is zo gemaakt als je handmatig etiketteert,” weet Van den Bovenkamp. “Het is en blijft mensenwerk en artikelen lijken enorm op elkaar. Voor je het weet gaat er een pallet met onjuiste etiketten naar een klant. Of stel dat een product dat een allergeen bevat, verkeerd wordt geëtiketteerd. Dat kan grote gevolgen hebben.”
“Fouten zijn het duurst”, knikt Knepper. “Denk daarbij niet alleen aan het oplossen van problemen, maar ook aan mogelijke reputatieschade. Als je een etiket met het systeem van Cikam rechtstreeks op het product plakt – op basis van de data uit Reflex 3000 – weet je voor 99,9% zeker dat de juiste informatie op het juiste product staat. En wijzig je iets in Reflex 3000? Dan wordt de aangepaste informatie direct op het eerstvolgende etiket verwerkt.”
“Dat hoef ik niet eens te controleren; ik weet zeker dat het goed gaat,” zegt Van den Bovenkamp, die voorheen iedere wijziging dubbel moest doorvoeren; zowel in het ERP-systeem als in het aparte etikettensysteem voor klanten. “Met zo’n grote diversiteit aan producten was dat te foutgevoelig. En te omslachtig.”
Met de oplossing van Cikam en ReflexSystems kan Fruity Line tevens inspelen op trends in de voedselindustrie, zoals de toenemende vraag naar private labels. Knepper: “Klanten willen jouw product, maar dan met hun eigen etiket. Dit vraagt steeds meer van je etikettenbeheer; dat moet je goed geregeld hebben.” Bij Fruity Line is dat inmiddels het geval. Van den Bovenkamp: “Als ik een nieuwe klant heb met veertig artikelen, maak ik één keer een lay-out aan voor het etiket in Reflex 3000. Vervolgens haalt het Cikam-systeem per artikel de juiste data uit Reflex 3000; van artikelnummer tot THT-datum.”
De etiketten worden in-lijn geprint en aangebracht, zodra de flessen in de krimptunnel zijn verpakt in krimpfolie. “Het systeem is snel; we gaan richting de vijftig ‘krimpjes’ per minuut,” aldus Van den Bovenkamp. Het etiketteersysteem is bovendien flexibel. “Wij hebben niets aan een lijn zoals bij grote productiebedrijven, waar ze grote volumes per soort achter elkaar draaien. Wij hebben soms wel zestig wisselmomenten op een dag, waarbij ook het formaat sterk kan verschillen. De ene keer zitten er zes grote flessen in een krimpje, de andere keer twintig kleine flesjes. Al onze lijnen moeten dus snel en eenvoudig om te stellen zijn.”
De oplossing van Cikam en ReflexSystems draait momenteel bij één productielijn van Fruity Line. “Maar we willen het ook gaan implementeren bij onze overige lijnen,” besluit Van den Bovenkamp. “En de volgende twee lijnen zijn alweer aangeschaft. Ja, de groei gaat door.”
Sap zoals op zondagochtend
Fruity Line perst en pureert dagelijks tienduizenden kilo’s groenten en fruit op haar productielocatie in Ochten. “Wij maken een eerlijk product zonder toevoegingen, met behoud van smaak,” stelt projectmanager Leo van den Bovenkamp. “Onze sappen en smoothies zijn een versproduct zoals je dat op zondagochtend zelf in de keuken maakt, maar dan met een langere houdbaarheid dankzij High Pressure Processing.”
www.fruity-line.nl
www.cikam.nl
www.reflex-systems.nl
V.l.n.r. Quintijn Knepper (ReflexSystems), Leo van den Bovenkamp (Fruity Line), Andrew Citroen (Cikam)
Bron: © Koen Suyk