Plastic kost samenleving een fortuin
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Plastic kost samenleving een fortuin

  • 07 september 2021

De plasticcrisis neemt ongekende vormen aan en de huidige aanpak van het probleem faalt. Dat is de conclusie van het op 6 september 2021 gepubliceerde nieuwe rapport 'Plastics: The cost to society, environment and the economy' van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

4 biljoen euro

De wereldwijde plasticvervuiling kostte de samenleving, het milieu en de economie in 2019 ruim vier biljoen euro. Als er geen actie wordt ondernomen, verdubbelen deze kosten in de aankomende twintig jaar. Ter vergelijking: dit komt overeen met 85 procent van de wereldwijde uitgaven voor gezondheid in 2018 en is hoger dan het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Duitsland, Canada en Australië samen. Het rapport laat verder zien dat overheden en burgers onbewust genoegen nemen met een plasticsysteem dat negatieve gevolgen heeft voor mens en milieu. Het valt ook op dat de prijs van plastic in schril contrast staat met schadelijke neveneffecten. Als de prijs voor plastic 1 euro is, kost het ons 10 euro om de schadelijke effecten van dat plastic tegen te gaan.

Steun voor verdragsonderhandelingen

Tijdens de allereerste “Global Ministerial Meeting on Marine Litter and Plastic Pollution” die op 1 en 2 september plaatsvond, spraken landen hun steun uit om vooruitgang te boeken met de verdragsonderhandelingen. Dit is onderdeel van de Verenigde Naties Sustainable Development Goals. WWF dringt er bij alle VN-lidstaten op aan om te onderhandelen over een wereldwijd verdrag dat alle stadia van de plastic levenscyclus moet aanpakken en het weglekken van plasticvervuiling in de oceanen tegen 2030 moet stoppen.

Bron: WWF


Bron: ©Envato/seventyfourimages