Palmolie in voeding bijna volledig duurzaam
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Palmolie in voeding bijna volledig duurzaam

  • 02 december 2022

In 2021 gebruikte de Nederlandse voedingsindustrie 234,2 duizend ton palmolie voor de binnen- en buitenlandse markt. Hiervan was 89% duurzaam gecertificeerd met de ‘Roundtable Table for Sustainable Palm Oil’ (RSPO). Dat blijkt uit de jaarlijkse palmoliemonitoring van de Nederlandse Alliantie voor Duurzame Palmolie (DASPO). De Nederlandse diervoederindustrie verwerkte 86,9 duizend ton palmolie, waarvan 61% RSPO gecertificeerd was.

“Met de keuze voor RSPO gecertificeerde palmolie kunnen bedrijven een belangrijk signaal aan de markt geven: hoe meer duurzame palmolie, hoe meer de prikkels voor plantages en boeren om te verduurzamen. Ook kunnen bedrijven in het kader van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) lokale projecten ondersteunen in producerende landen”, benadrukt Eddy Esselink, voorzitter van DASPO.

Ontbossing gerelateerd aan palmolie neemt af

Op basis van gegevens van Satelligence (geodata-analysebedrijf) laat de rapportage zien dat ontbossing gerelateerd aan palmolie na 2015 sterk is afgenomen tot het laagste punt in 20 jaar. Volgens Satelligence is er desalniettemin nog steeds genoeg werk aan de winkel om er zeker van te zijn dat de vooruitgang blijvend is en ontbossing nog verder gereduceerd wordt. 

Gedeelde verantwoordelijkheid in de palmolieketen

Ook geeft de rapportage de vooruitgang weer van de Nederlandse aangesloten bedrijven bij RSPO op het gebied van ‘Shared Responsibility’ (SR). De SR-criteria zijn erop gericht om van duurzame palmolie de norm te maken. Deze criteria richten zich onder andere op het gebruik van duurzame palmolie, de versterking van de positie van kleinschalige boeren en klimaatmitigatie.

Bekijk het rapport ‘Nederlandse Palmolierapportage – 2021’
Duurzamepalmolie.nl

Bron: DASPO