Over bouwstoffen en beleggen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Over bouwstoffen en beleggen

  • 12 juni 2018
  • Door: Judith Witte

Voeding en bouwen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kijk naar hoe we het formuleren: een maaltijd is ‘opgebouwd’ uit voedingsmiddelen, die op hun beurt  voedingsstoffen bevatten zoals brand- en ‘bouw’stoffen. En van een bouwstof als eiwitten, zeggen we weer dat deze is opgebouwd uit aminozuren. 

Er is wel een probleem ontstaan rondom deze bouwstoffen. We nemen er met z’n allen, door de bank genomen, wat te véél van. We worden te dik. Ons voedsel is bovendien te zout, te zoet en te vet, en ook dat is niet gezond. Iedereen is er erover eens dat dit anders moet. Al in 2014 werd daarom het ‘Akkoord Verbetering Productsamenstelling’ gesloten. Daarin stelde de branche zich ten doel de producten minder zout, zoet en vet te maken.

Er moet nog heel wat gebeuren; herformuleren is niet eenvoudig. Je kunt niet zomaar ingrediënten weglaten of vervangen door een ander. Voor je het weet stort je hele bouwwerk in elkaar.  

Ondertussen gaat het goed met de bouwsector. En dan doel ik op de sector die werkt met bouwstoffen als steen, staal, beton en hout. De omzet in de bouwnijverheid stijgt al 14 kwartalen op rij onafgebroken. In het eerste kwartaal van 2018 zelfs met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder (CBS, mei 2018). Ook in de foodsector wordt flink aan de weg getimmerd. We hebben in deze editie weer mooie praktijkverhalen. Foodbedrijven, architecten en ingenieurs vertellen over wat er allemaal bij zo’n bouwproject komt kijken. Want dat is veel. Hoe vind je tegenwoordig bijvoorbeeld voor een nieuwe foodfabriek nog beleggers?
 
Over beleggen gesproken… Dat woord brengt me naar onze keuken thuis, als we op zaterdag uitgebreid de tijd nemen voor de lunch. Dan ‘beleggen’ wij geen broodjes, maar ‘bouwen’ ze. Er worden jalopeno-pepers en gedroogde tomaten in olie gesneden. Er gaat een flinke augurk in blokjes en voor de liefhebber is er fetakaas, mozzarella of gewone Goudse. Bovenop de kaas komen plakjes chorizoworst. Of ham, of kipfilet. Dan een laagje knapperige sla, komkommer en wat tomaat. Ten slotte de topping: we hebben van alles, als ketchup, piripiri- en barbecuesaus. ‘Sugarfree’ staat er inmiddels op de flessen, en ze zijn nog steeds lekker! Een knap staaltje herformuleren. En nu gauw het broodje dichtklappen, voor de berg ingrediënten in elkaar stort.

Judith Witte

[email protected]

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2018