NVWA handhaaft niet op foute etiketten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA handhaaft niet op foute etiketten

  • 28 maart 2022

Er wordt een tekort aan zonnebloemolie verwacht nu de export vanuit de Oekraïne is stilgevallen. Dit betekent dat zonnebloemolie (deels) zal worden vervangen door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie of sojaolie. Als er andere oliën in een product zitten, dan betekent dit dat bedrijven de ingrediëntenlijst en mogelijk ook de voedingswaardedeclaratie op het etiket moeten aanpassen.

Doorgaans duurt het een paar maanden voordat bedrijven hun etiket hebben aangepast. Er is hier sprake van overmacht. Daarom zal NVWA tijdelijk niet handhaven als bedrijven producten verkopen waarvan het etiket niet klopt door het tekort aan zonnebloemolie. Andere overtredingen van de wettelijke eisen voor het etiket vallen niet onder deze tijdelijke uitzondering.

Zolang het etiket niet is aangepast, moeten bedrijven en supermarkten consumenten wel informeren als zij zonnebloemolie vervangen door een olie die kan leiden tot een allergische reactie. Denk hierbij aan pinda- of arachideolie, sesamolie en olie van noten, zoals walnootolie. 

Diervoeder

Er wordt een tekort aan diervoedergraan verwacht nu de graanexport vanuit Oekraïne is stilgevallen. Om in het tekort te voorzien, is import uit andere derde landen nodig. Die producten zijn alleen vaak niet geteeld volgens alle EU-eisen. De lidstaten hebben afgesproken dat afwijkingen zijn toegestaan als dit echt noodzakelijk is, op voorwaarde dat deze afwijkingen nog wel binnen de marges vallen van wat veilig is.

Bron: NVWA