NVWA: Handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NVWA: Handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen

  • 21 april 2020

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een handboek Regelgeving voor specifieke groepen samengesteld en gepubliceerd. In het handboek wordt aandacht besteed aan voeding voor specifieke groepen als zuigelingen, jonge kinderen, zieke mensen en mensen met overgewicht. Onderwerpen als flesvoeding en peutermelk, dieetvoeding voor medisch gebruik, maaltijdvervangers, etc.  komen aan bod. Het handboek is bestemd voor professionals en is te raadplegen via de site van de NVWA.

Wet- en regelgeving

De basis voor de Europese regels voor producten voor specifieke groepen is Verordening (EU) Nr. 609/2013, de zogenoemde Kaderverordening. De Verordening is de juridische basis voor Europese productspecifieke regelgeving voor zuigelingenvoeding, bewerkte levensmiddelen op basis van granen en babyvoeding, voeding voor medisch gebruik en voedingsvervangende producten voor gewichtsbeheersing. De Kaderverordening bevat ook gedetailleerdere bepalingen die gelden voor één of meer  producten voor specifieke groepen, en de zogenoemde Unielijst met stoffen (bijvoorbeeld vitaminen, mineralen en ander stoffen) die mogen worden toegevoegd aan deze producten. Deze Europese regelgeving is in Nederland geïmplementeerd via het Warenwetbesluit bijzondere voeding 2016. Het handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen gaat hier uitgebreid op in.

Verplichte kennisgeving

Het handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen is gepubliceerd op de site van de NVWA. Daar is ook het formulier te vinden dat ondernemers moeten invullen als zij bepaalde categorieën voedingsmiddelen voor specifieke groepen in de handel brengen.

Bron: © NVWA