Nultarief btw op groente en fruit laat op zich wachten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nultarief btw op groente en fruit laat op zich wachten

  • 17 mei 2022

In het coalitieakkoord is opgenomen dat wordt bezien hoe de btw op groente en fruit op termijn kan worden verlaagd naar 0%. Het kabinet is momenteel bezig deze afspraak uit te werken. Het is echter niet mogelijk dit voor 1 juli 2022 te regelen, aldus staatssecretaris Van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS).

Van Ooijen: “Het introduceren van een btw-nultarief voor specifieke voedingsmiddelen als groente en fruit levers complexiteit op voor ondernemers en de Belastingdienst. Ieder onderscheid roept namelijk onvermijdelijk de vraag op waar de grens ligt. Dit geld ook als het onderscheid zou worden aangebracht op basis van ‘onbewerkt’. Zo worden broccoli en appels soms gewassen, verpakt, gesneden en/of geschild. Deze producten hebben dan in zekere zin ‘bewerking’ ondergaan.”

Het eerder invoeren van een nultarief voor alleen onbewerkte groente en fruit is ook geen optie. Het is volgens Van Ooijen belangrijk om groente en fruit goed te definiëren. Dit wordt momenteel uitgewerkt maar kost enige tijd. Het kabinet acht dat dit snel, maar ook zorgvuldig in één keer goed gebeurt. Het is daarom niet mogelijk om dit voor 1 juli 2022 te regelen.

Bekijk de Kamerbrief over nultarief btw groente en fruit

Bron: Rijksoverheid