NIZO onderzoekt waarde van stoffen uit olijfblad
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

NIZO onderzoekt waarde van stoffen uit olijfblad

  • 21 juni 2021

NIZO is samen met 15 andere partijen uit Europa partner in het Europese project OLEAF4VALUE. Het is een driejarig project met een totaal budget van bijna 5,7 miljoen euro, dat een compleet valorisatiesysteem zal ontwikkelen voor het olijfblad. Daarbij worden alle stadia van de waardeketen behandeld: grondstof, bioraffinage, post-extractie technologieën, marktvalidatie en duurzaamheidsbeoordeling. Het project gaat in juli 2021 van start.

Wereldwijd wordt jaarlijks 4,5 miljoen ton olijfbladeren geproduceerd door de olijfolie-industrie. Deze biomassa vormt een uitdaging voor zowel boeren als de hele olijfolie-industrie. Olijfbladeren kunnen momenteel een milieu- en economisch probleem veroorzaken als ze niet worden verzameld. Het doel van OLEAF4VALUE is om de basis te leggen voor een slimme waardeketen op basis van een uniek concept: Smart Dynamic Multi-Valorisation-Route Biorefinery (SAMBIO) voor de cascadevalorisatie van de olijfbladbiomassa volgens haar fysio-chemische samenstelling. Er zal gebruik gemaakt worden van geavanceerde groene extractie- en isolatietechnologieën om alle waardevolle fracties en verbindingen opeenvolgend te scheiden, waarbij een afvalvrije benadering wordt gehanteerd. 

Er lijken kansen om grondstoffen te winnen die verwerkt kunnen worden in de sectoren: voeding, diervoeder, gezondheid, cosmetica, farmaceutica en de chemische industrie. NIZO gaat met vitro modellen bepalen of gezondheidswinst te behalen valt met geïsoleerde bioactieve fracties en componenten uit olijfbladeren.

Nizo.com

Bron: NIZO