Nieuwe technologie recyclet alles van kartonnen drankverpakkingen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe technologie recyclet alles van kartonnen drankver­pak­kingen

  • 05 februari 2021

Recon Polymers BV, een duurzame startup uit Roosendaal, heeft een nieuwe technologische oplossing geïntroduceerd voor de recycling van alle componenten afkomstig van kartonnen drankverpakkingen. De innovatieve methode maakt het mogelijk de mix van kunststof en aluminium te recyclen die voortkomt uit de recycling van kartonnen drankverpakkingen in Europa. 

Recycling van kunststof en aluminium

Een gemiddelde kartonnen drankverpakking bestaat voor ongeveer 75% uit karton, voor 20% uit kunststof en voor 5% uit aluminiumfolie. De terugwinning van vezels tijdens het recyclingproces is al zeer gebruikelijk. Die vezels worden bijvoorbeeld omgezet in hoogwaardige papierpulp voor gebruik in zowel industriële als consumentenproducten. Dat geldt echter nog niet voor de kunststof- en aluminiummix die doorgaans in kartonnen drankverpakkingen wordt gebruikt.

Met de nieuwe technologie kan gewonnen plastic- en aluminiummix worden omgezet in grondstoffen voor toepassingen in de kunststofindustrie. Recon Polymers scheidt in het nieuwe proces de doppen, voornamelijk van HDPE-kunststof, en de kunststof- met aluminiumlagen, wat vooral LDPE-kunststof betreft. De gerecyclede materialen uit de doppen worden hergebruikt in producten als non-food flessen, buizen, recyclingbakken, et cetera.

Het LDPE-kunststof met het aluminium afkomstig van de laagjes van een kartonnen drankverpakking worden samen verwerkt tot een nieuwe grondstof, die ook wel PolyAl wordt genoemd. Hiervoor worden allerlei nieuwe toepassingen ontwikkeld. Zo heeft de Nederlandse producent Fauna Birdproducts BV al een aantal producten van PolyAl op de markt gebracht, zoals vogelvoeders voor het merk ‘Singing Friend’. Deze producten zijn inmiddels te vinden bij grote Nederlandse retailers zoals Jumbo en Albert Heijn. Het doel is om nieuwe toepassingen te blijven onderzoeken om de waarde van PolyAl op de lange termijn nog groter te maken.

Productie gestaag opvoeren

Recon Polymers is in 2016 opgericht als pilotfabriek. Met de steun van Tetra Pak zijn beide partijen zeer verheugd te mogen aankondigen dat een commerciële fabriek werd opgestart in september vorig jaar. De capaciteit van de installatie van Recon Polymers bedraagt ongeveer 6.000 ton PolyAl per jaar en zal gedurende 2021 worden bereikt met de ambitie zo spoedig mogelijk de capaciteit uit te breiden. Het doel is de productie in Roosendaal op te voeren tot 15.000 ton PolyAl per jaar, waarbij het recyclebare materiaal vooral afkomstig zal zijn uit buurlanden.

Bron: Recon Polymers