Nieuwe perspectieven voor de vlees- en eiwitindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe perspectieven voor de vlees- en eiwitindustrie

  • 13 mei 2022

De vooruitzichten voor de vlees- en eiwitindustrie en haar toeleveranciers zijn positief, ondanks moeilijke onderliggende omstandigheden. De Duitse productie van procestechnologie voor deze sector steeg in 2021 tot een hoogtepunt, en ook de export bereikte ondanks de pandemie een recordniveau. Op de IFFA in Frankfurt am Main van 14 tot en met 19 mei tonen 860 exposanten uit 44 landen innovaties voor het verwerken, verpakken en verkopen van vlees - en in toenemende mate ook alternatieve eiwitten.

Wolfgang Marzin, president en CEO van Messe Frankfurt: "IFFA is ons tweede beursevenement hier in Frankfurt, en het gaat na een lange pauze een intensief beursjaar 2022 inluiden. We zijn verheugd over de grote respons van de industrie, die zich hier verenigt met toekomstgerichte oplossingen voor duurzame en gezonde voeding voor een groeiende wereldbevolking. IFFA komt op het juiste moment - dat is wat alle betrokkenen ons vertellen: Er zijn belangrijke onderwerpen te bespreken, en de industrie heeft de innovatie boost nodig voor haar business. Met het nieuwe thema alternatieve proteïnen positioneert IFFA zich als 's werelds toonaangevende vakbeurs, die duidelijk de trend zet en daarmee ook het huidige consumentengedrag weerspiegelt."

Een krachtige aanwezigheid van de industrie op haar belangrijkste platform

De huidige kerncijfers schetsen een positief beeld van de vlees- en eiwitindustrie: Zoals gemeld door de relevante branchevereniging binnen de VDMA, is de Duitse productie van machines voor de verwerking en verpakking van levensmiddelen in 2021 met zeven procent gestegen, waarmee het niveau van vóór de crisis in 2019 bijna weer is bereikt. Een sterke binnenlandse vraag en een uitzonderlijk hoge verkoop van machines aan de VS onderstreepten de goede ontwikkeling. De aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketens en knelpunten op de materiaal- en inkoopmarkten waren en zijn daarentegen nog steeds een rem op de economie.

De Duitse slagersbranche, een van de belangrijkste bezoekersgroepen op IFFA, wil investeren in automatisering en digitalisering, vooral gezien het personeelstekort. Volgens een recent onderzoek onder leden van de Duitse slagersvereniging (DFV) plant iets meer dan 50 procent van de ambachtelijke slagers bovengemiddelde investeringen in 2022.

Groeigebied alternatieve eiwitten

Voor het eerst in zijn 70-jarige geschiedenis breidt IFFA zijn productennomenclatuur uit en presenteert het technologieën en oplossingen voor vleesvervangers op plantaardige basis en alternatieve eiwitten. Hiermee volgt het de trend naar plantaardige vleesalternatieven, die hoge groeicijfers laat zien. In een recente studie voorspelt het Good Food Institute in de VS dat de verkoop van plantaardige vleesvervangers tegen 2030 goed zal zijn voor ongeveer zes procent van de wereldwijde vleesmarkt. Momenteel is West-Europa 's werelds grootste markt voor deze producten. Gevestigde bedrijven in de voedingsindustrie hebben het belang van de sector ingezien en investeren dan ook in het segment. Meer dan 200 exposanten op IFFA bieden producten aan voor de productie van vleesvervangers. Daarnaast zal er in het voorprogramma meer informatie over dit toekomstgerichte onderwerp te vinden zijn. Nieuwe partners van IFFA, zoals de Federale Vereniging voor Alternatieve Eiwitbronnen Balpro, het Good Food Institute Europe en de voedingsorganisatie ProVeg, zullen hun knowhow inbrengen.

Alle informatie over IFFA op: www.iffa.com

Bron: IFFA