Nieuwe meting voor milieu-impact van voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe methode om milieu-impact van voeding te meten

  • 16 maart 2023

Foundation Earth heeft onlangs een nieuwe methode om de milieu-impact van voedsel- en drankproducten te beoordelen gepubliceerd.

De methode, die een verbeterde versie voorstelt van de Product Environmental Footprint (PEF) van de Europese Commissie, is een enorme mijlpaal in de wereld van de milieukeur, en brengt ons een stap dichter bij een geharmoniseerd systeem dat in heel Europa en daarbuiten kan worden gebruikt. De nieuwe levenscyclusbeoordelingsmethode wordt open source om de transparantie te vergroten en een grootschalige wereldwijde toepassing mogelijk te maken.

De methode stelt een robuust en datagestuurd milieubeoordelingssysteem voor dat de vergelijking mogelijk maakt tussen verschillende voedselketens die hetzelfde soort voedsel produceren, zodat bedrijven hun voedselsystemen kunnen omvormen om de duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, terwijl de consument de duidelijke en geloofwaardige informatie krijgt die nodig is om via milieukeurmerken duurzamere aankoopkeuzes te maken.

Verbetering van de huidige Europese product-milieuvoetafdrukmethode (PEF)

Hoewel het bestaande PEF-systeem algemeen aanvaard is, gaat het gepaard met een aantal uitdagingen, waarvan de twee belangrijkste zijn:

  • Het onvermogen om primaire gegevens van specifieke leveringsketens te aanvaarden - wat betekent dat verschillende voedselketens die hetzelfde voedsel produceren, niet kunnen worden vergeleken.
  • Een groot deel van het PEF-proces is niet specifiek gedefinieerd. Dit betekent dat twee PEF-analyses van verschillende bedrijven verschillende resultaten kunnen opleveren als gevolg van verschillende interpretaties van de regels.

De Foundation Earth-methode pakt deze zwakke punten aan en biedt aanzienlijk meer informatie dan het vorige PEF-systeem en biedt duidelijke richtlijnen voor de uitvoering van gestandaardiseerde PEF-evaluaties.

Met de bijgewerkte methode kunnen de 16 milieueffectindicatoren in het kader van PEF worden beoordeeld, waaronder: Klimaatverandering, Ozonafbraak, Humane toxiciteit (kanker), Humane toxiciteit (niet-kanker), Zwevende deeltjes, Ioniserende straling, Fotochemische ozonvorming, Verzuring, Eutrofiëring (land), Eutrofiëring (zoet water), Ecotoxiciteit (zoet water), Eutrofiëring (zee), Landgebruik, Watergebruik, Grondstoffengebruik (mineralen, metalen), Grondstoffengebruik (fossielen).

De nieuwe methodologie in het kort:

  • Stelt een geharmoniseerde PEF-vriendelijke LCA-methodologie voor om de milieuvoetafdruk van levensmiddelen te berekenen.
  • Bouwt voort op bestaande ontwikkelingen, PEFCR's, PEF Guidance, Food Drink Europe guidance.
  • Is ontworpen om de cijfers tussen verschillende levensmiddelencategorieën en binnen dezelfde categorie te kunnen vergelijken.
  • Geeft richtlijnen voor primaire gegevensbronnen die nodig zijn om de LCA uit te voeren op basis van het type voedselproducent.
  • Geeft richtsnoeren voor secundaire gegevensbronnen die de voorkeur genieten.
  • Stelt een vereenvoudigde aanpak voor van de beoordeling van de kwaliteit van de PEF-gegevens om een wijdverbreid gebruik mogelijk te maken.

De methode is ontwikkeld in samenwerking met Blonk Consultants en het Duitse instituut voor levensmiddelentechnologie (Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V.) en ondersteund door EIT Food.

Foundation-earth.org

Bron: Foundation Earth