Foundation Earth heeft onlangs een nieuwe methode om de milieu-impact van voedsel- en drankproducten te beoordelen gepubliceerd.
De methode, die een verbeterde versie voorstelt van de Product Environmental Footprint (PEF) van de Europese Commissie, is een enorme mijlpaal in de wereld van de milieukeur, en brengt ons een stap dichter bij een geharmoniseerd systeem dat in heel Europa en daarbuiten kan worden gebruikt. De nieuwe levenscyclusbeoordelingsmethode wordt open source om de transparantie te vergroten en een grootschalige wereldwijde toepassing mogelijk te maken.
De methode stelt een robuust en datagestuurd milieubeoordelingssysteem voor dat de vergelijking mogelijk maakt tussen verschillende voedselketens die hetzelfde soort voedsel produceren, zodat bedrijven hun voedselsystemen kunnen omvormen om de duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken, terwijl de consument de duidelijke en geloofwaardige informatie krijgt die nodig is om via milieukeurmerken duurzamere aankoopkeuzes te maken.
Hoewel het bestaande PEF-systeem algemeen aanvaard is, gaat het gepaard met een aantal uitdagingen, waarvan de twee belangrijkste zijn:
De Foundation Earth-methode pakt deze zwakke punten aan en biedt aanzienlijk meer informatie dan het vorige PEF-systeem en biedt duidelijke richtlijnen voor de uitvoering van gestandaardiseerde PEF-evaluaties.
Met de bijgewerkte methode kunnen de 16 milieueffectindicatoren in het kader van PEF worden beoordeeld, waaronder: Klimaatverandering, Ozonafbraak, Humane toxiciteit (kanker), Humane toxiciteit (niet-kanker), Zwevende deeltjes, Ioniserende straling, Fotochemische ozonvorming, Verzuring, Eutrofiëring (land), Eutrofiëring (zoet water), Ecotoxiciteit (zoet water), Eutrofiëring (zee), Landgebruik, Watergebruik, Grondstoffengebruik (mineralen, metalen), Grondstoffengebruik (fossielen).
De nieuwe methodologie in het kort:
De methode is ontwikkeld in samenwerking met Blonk Consultants en het Duitse instituut voor levensmiddelentechnologie (Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e.V.) en ondersteund door EIT Food.
Bron: Foundation Earth