Europese Green Deal: Duurzaam gebruik van planten en bodems voor een groenere toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe maatregelen duurzaam gebruik planten en bodems

  • 05 juli 2023

De Europese Commissie heeft op 5 juli 2023 een reeks maatregelen goedgekeurd voor duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en versterking van voedselsystemen en landbouw in de EU. De maatregelen, onderdeel van de Europese Green Deal, zullen de EU op weg helpen naar een groenere en duurzamere toekomst.

De maatregelen omvatten een wet inzake bodemmonitoring, die gegevens over bodemgezondheid zal verzamelen en beschikbaar stellen aan landbouwers en bodembeheerders. Duurzaam bodembeheer wordt de norm en bodemverontreiniging wordt aangepakt. Ook wordt ingezet op innovatie en duurzaamheid door gebruik van nieuwe genomische technieken voor klimaatbestendige gewassen en vermindering van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt gestreefd naar duurzamer en divers zaaizaad en teeltmateriaal. Ook is er aandacht voor het verminderen van voedsel- en textielverspilling, wat zal leiden tot efficiënter gebruik van hulpbronnen en vermindering van broeikasgasuitstoot.

Deze maatregelen zullen op lange termijn economische, sociale, gezondheids- en milieuvoordelen opleveren. Ze ondersteunen met name mensen die afhankelijk zijn van het land en de natuur. Het resultaat zal welvarende plattelandsgebieden, voedselzekerheid en een veerkrachtige bio-economie zijn. De maatregelen dragen bij aan innovatie, biodiversiteitsbehoud en voorbereiding op klimaatverandering.

Daarnaast wordt een EU-wet voorgesteld om de waarde van bodems te verhogen en gezonde bodems in de EU te realiseren tegen 2050. Bodemgegevens zullen innovatie ondersteunen, landbouwers helpen geschikte behandelingen toe te passen en rampenbeheersing verbeteren. De maatregelen leggen geen directe verplichtingen op aan grondeigenaren.

Deze maatregelen zijn een belangrijke stap naar een groenere toekomst voor Europa en bevorderen welvaart, voedselzekerheid en een veerkrachtige bio-economie.

Ec.europa.eu

Beeld: © Creative Nerd/Shutterstock.com

Bron: Europese Commissie