Nieuw Belgisch besluit beperkt gebruik van single-use plastics
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuw Belgisch besluit beperkt gebruik van single-use plastics

  • 24 september 2024

België heeft stappen gezet om de impact van single-use plastics verder te verminderen. Op 5 juli 2024 werd een nieuw Koninklijk Besluit gepubliceerd dat bedrijven verplicht om het gebruik van wegwerpplastics in diverse sectoren te beperken. Het besluit, voortkomend uit Europese wetgeving rond Single-use plastics (SUP’s), heeft als doel om het op de markt brengen van specifieke eenmalig te gebruiken producten terug te dringen en te stimuleren dat meer gerecycleerd materiaal wordt gebruikt.

Om bedrijven voldoende tijd te geven zich aan te passen, worden de maatregelen in fases ingevoerd. Zo is het sinds juli 2024 verboden om drank voor onmiddellijke consumptie te serveren in volledig kunststof wegwerpbekers. Vanaf januari 2025 volgen nieuwe beperkingen, zoals het verbod op plastic wikkels voor ongeadresseerd reclamedrukwerk breder dan 15 cm. In 2026 en 2028 worden verdere beperkingen opgelegd voor wegwerpverpakkingen die kunststof bevatten, met een volledig verbod tegen 2030.

Aanpassingen voor verpakkingen en producten

Het Koninklijk Besluit bevat gedetailleerde regels over welke kunststof producten in de ban gaan en welke minimumniveaus aan gerecycleerde inhoud vereist zijn. Producten die een hoog risico vormen om als zwerfvuil te eindigen, zoals plastic stokjes en ongeadresseerd geplastificeerd reclamedrukwerk, worden eveneens verboden. Uitzonderingen zijn mogelijk voor specifieke producten om redenen van voedselveiligheid of beperkte beschikbaarheid van alternatieve verpakkingen. Er volgt elke twee jaar een herbeoordeling van de regels voor deze categorieën.

Normecfoodcare.nl

Bron: Normec Foodcare