Netcongestie remt elektrificatie van voedingsbedrijven
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Netcongestie remt elektri­fi­catie van voedings­be­drijven

  • 10 juli 2025

De voedingsindustrie moet versneld van het gas af om haar CO₂-uitstoot flink te verlagen. Alleen zijn zonnepanelen en windparken niet genoeg. Het stroomnet zit vol en veel processen zijn lastig te verduurzamen. Toch is versnelling mogelijk. “Versnelling is wél mogelijk, als bedrijven samenwerken met netbeheerders, energiepartners en technologische vernieuwers,” zegt Ceel Elemans van ING.

Investeringen in ovens en warmtebatterijen

Industriële bakkerijen investeren in hybride ovens die nu nog grotendeels op gas draaien, maar op een later moment kunnen omschakelen naar elektriciteit of een andere energiebron. Chipsfabrikant Lay’s halveert vanaf oktober 2025 het gasverbruik met een warmtebatterij die slim inspeelt op momenten van goedkope en beschikbare groene stroom.

CONO Kaasmakers wil ook van het gas af en bereidt samen met netbeheerder Liander de overstap voor van stoom naar warm water. SunCom Energy ontwikkelde een technologie die fossiele warmte vervangt door zonnewarmte en verhitting tot hoge temperaturen mogelijk maakt.

Elektriciteitsverbruik daalt, maar transitie hapert

Volgens het CBS daalde het elektriciteitsverbruik in de industrie in 2024 met 11 procent ten opzichte van 2019. Dat lijkt positief, maar is juist een zorgwekkend signaal. De energietransitie stagneert. In 2023 stootte de voedingsindustrie nog 3,5 miljard kilo (3,5 Mton) broeikasgassen uit. In 2030 moet dat gehalveerd zijn. De urgentie is dus hoog.

Bron: ING