Nederlanders onderschatten eigen voedselverspilling thuis
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nederlan­ders onderschatten eigen voedsel­ver­spil­ling thuis

  • 16 juni 2025

Nederlanders willen best duurzamer leven, zeker als het om eten gaat. Toch blijft er jaarlijks meer dan dertig kilo voedsel per persoon op de afvalberg belanden. Wat blijkt? De meeste mensen hebben niet door hoeveel ze zelf verspillen. En dat terwijl de oplossing vaak gewoon in de keuken staat: de vriezer.

Bewustzijn schiet tekort

Uit onderzoek van Dr. Oetker onder duizend consumenten zegt slechts twintig procent wekelijks eten weg te gooien. Tegelijkertijd toont het Voedingscentrum aan dat de werkelijke verspilling gemiddeld 33,4 kilo per persoon per jaar bedraagt. De kloof tussen gevoel en realiteit is dus groot. De meerderheid van de ondervraagden vindt minder verspillen belangrijk, maar loopt tegen praktische bezwaren aan: restjes worden vergeten, porties verkeerd ingeschat en houdbaarheid verkeerd ingeschat. Vooral verse producten als brood, groente en zuivel zijn vaak de dupe.

Vriezer als vergeten hulpmiddel

Samen met het VriesVers Platform wil Dr. Oetker consumenten bewust maken van de rol van de vriezer. “De vriezer is natuurlijk niet dé oplossing, maar wel een laagdrempelig hulpmiddel,” zegt marketingdirecteur Joost van den Berg. Toch benut maar een derde van de ondervraagden standaard diepvriesproducten vanwege de langere houdbaarheid. En ook restjes belanden lang niet altijd in de vriezer.

Kleine acties, groot effect

“Veel voedselverspilling gebeurt onbewust,” stelt Erik van Dalsum van het VriesVers Platform. Tips als labelen en creatief hergebruik van restjes kunnen volgens hem het verschil maken. Dr. Oetker geeft zelf het goede voorbeeld: pizzabodems met afwijkende vormen worden hergebruikt, overtollige kaas gaat terug de productie in, en onverkochte producten gaan naar de Voedselbank. De verspilling per ton pizza daalde sinds 2019 met 13,2 procent. Het doel: 25 procent reductie in 2025.

Oetker.nl

Bron: Dr. Oetker