Natuurlijke variaties in vetzuursamenstelling onderzocht
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Natuurlijke variaties in vetzuursa­men­stelling onderzocht

  • 03 juli 2023

Wageningen University & Research (WUR) voert dit jaar een onderzoek uit naar de vetzuursamenstelling van twintig plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van MVO en de resultaten zullen worden opgenomen in de NL voedingsmiddelentabel (NEVO) van het RIVM. De NEVO-tabel wordt veel gebruikt in voedselconsumptieonderzoek door gezondheidsprofessionals en beleidsmakers. De geselecteerde oliën voor dit onderzoek zijn representatief voor de Europese markt en bedrijven zullen per soort olie drie monsters aanleveren, waarbij rekening wordt gehouden met de belangrijkste herkomstlanden. Dit is de tweede keer dat dit onderzoek wordt uitgevoerd, waarbij de onderzoeksmethode hetzelfde zal zijn als in 2018.

Er is variatie in de vetzuursamenstelling van oliën vanwege seizoensverschillen en genetische variatie binnen een soort. In wetenschappelijk onderzoek en communicatie wordt echter meestal gebruik gemaakt van één specifieke vetzuursamenstelling voor een olie, zonder rekening te houden met deze natuurlijke variaties.

Eerdere gegevens over de vetzuursamenstelling waren verouderd, onvolledig, niet onafhankelijk of werden weergegeven als reeksen. In 2018 liet MVO daarom door WUR een overzicht opstellen van de gemiddelde vetzuursamenstellingen van oliën op basis van laboratoriumanalyses. Ook de vetzuursamenstellingen in de NEVO-tabel voor 2018 waren vaak verouderd en onjuist, wat een negatief effect kan hebben op voedingsonderzoek en voedselconsumptiepeilingen. Om dit probleem aan te pakken, besloot MVO destijds om een actuele en representatieve tabel te laten maken door de onafhankelijke partij WUR. Dit jaar wordt het onderzoek herhaald, waarbij eventuele veranderingen in de vetzuursamenstellingen als gevolg van klimaat- en geopolitieke omstandigheden in de herkomstlanden worden meegenomen.

Het correct bemonsteren van oliën door bedrijven is essentieel voor het verkrijgen van een representatieve vetzuurtabel. De monsters zullen verzameld worden in de maanden september tot en met november, zodat oliën van verschillende transporten en herkomstlanden kunnen worden meegenomen. Oliën op de markt zijn vaak mengsels van verschillende oorsprongen.

Het onderzoek richt zich op het bemonsteren van relevante vetten/geraffineerde oliën die veel worden gebruikt als spijsolie en/of ingrediënt, waaronder pindaolie, boter, cacaoboter, kippenvet, maïsolie, olijfolie, rundvet, raapzaadolie, hoog-oleïsche raapzaadolie, palm(pit)olie, sesamolie, sheaboter, sojaolie, varkensvet, zonnebloemolie en hoog-oleïsche zonnebloemolie. De resultaten zullen openbaar beschikbaar worden gesteld, zodat ook andere partijen er gebruik van kunnen maken met bronvermelding.

Mvoketenorganisatie.com

Bron: MVO