Milieuorganisaties willen heffing op vlees en zuivel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Milieuor­ga­ni­saties willen heffing op vlees en zuivel

  • 02 augustus 2022

Natuur- en milieuorganisaties willen dat de overheid het voortouw neemt in het stimuleren van een gezond en duurzaam eetpatroon, met maatregelen als; beperkingen op reclame voor vlees en zuivel, het stimuleren van plantaardige eiwitconsumptie, een duurzaam, meer plantaardig inkoopbeleid van overheidsinstellingen, het doorvoeren van 0% btw op groente, fruit en noten én het invoeren van een eerlijke prijs voor vlees en zuivel, waarmee boeren in staat gesteld worden om met minder vee en minder negatieve effecten op natuur en milieu toch een goed inkomen te verdienen. Dit schreef Kirsten Schuijt (CEO van het WNF) in een brief aan minister Staghouwer op 25 juli 2022.

De TAPP Coalitie is verheugd met deze brief omdat er niet eerder zoveel natuur- en milieuorganisaties zich duidelijk hebben uitgesproken over een milieuheffing op vlees en zuivel, waarbij de opbrengsten ten goede moeten komen aan de boeren. TAPP heeft al een idee hoe deze heffing in het leven geroepen kan worden. Het plan van TAPP maakt onderscheid in de heffing voor kip, varkensvlees en rundvlees, op basis van milieukosten per kg vlees. Omgerekend betekent dat 20 eurocent per ons kip, 45 eurocent per ons varkensvlees en 57 eurocent per ons rundvlees. Bij melk wordt de heffing 25 eurocent per liter en bij kaas 25 eurocent per 100 gram. Voor biologische zuivel en vlees zou dat dan de helft kunnen zijn, of een eventuele vrijstelling van heffing voor een bepaalde periode.

Het plan van TAPP coalitie houdt rekening met lage inkomens. Zo zouden 4 miljoen mensen gecompenseerd moeten worden met 120 euro per jaar via bijv. een hogere zorgtoeslag. En de 0% btw op verse groenten en fruit die het kabinet in 2024 wil invoeren zou verbreed moeten worden naar ook bewerkte groenten en fruit, noten, vlees- en zuivelvervangers. Dan gaat bijna iedereen er netto op vooruit.

De natuur- en milieuorganisaties zijn: het Wereld Natuur Fonds, GreenpeaceNL, LandschappenNL, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, de Natuur- en Milieufederaties, SoortenNL en Vogelbescherming Nederland.

Bekijk de brief

Tappcoalitie.nl

Bron: TAPP Coalitie