Microplastics in Focus: 7 Gedurfde Projecten voor Diepgaand Onderzoek
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Microplastics onder de microscoop met 7 gedurfde projecten

  • 04 december 2023

Zeven innovatieve onderzoeksprojecten ontvangen gezamenlijk een subsidie van €2.1 miljoen van ZonMw. Deze initiatieven, verenigd in het MOMENTUM 2.0-consortium, richten zich op micro- en nanoplastics. Verdeeld over vier cruciale thema's, streven de projecten naar diepgaander inzicht, samenwerkend aan de kennisagenda 'Wat doen microplastics in ons lichaam?'.

Het doel van deze projecten is niets minder dan het beantwoorden van de meest dringende vragen omtrent microplastics en het lichaam, en om in 2025 essentiële kennis en inzichten te verschaffen voor een voorlopige risicoanalyse betreft de impact van microplastics op onze gezondheid. Elk project concentreert zich op specifieke thema's: microplastics in het milieu, consumentengedrag, interventies, en gestandaardiseerde onderzoeksmethoden.

Microplastics in het milieu

Onder de gehonoreerde projecten bevinden zich initiatieven zoals de 'Food for thought' studie, die de aanwezigheid van microplastics in gewassen onderzoekt en de overdracht ervan via de voedselketen naar de mens bestudeert. Het 'MLIdent' project zal zich richten op het ontwikkelen van een robuustere aanpak om micro- en nanoplastics nauwkeuriger te kunnen meten en karakteriseren in verschillende matrices, zoals het bloed. En het 'Micro2 corona' project verkent de invloed van biocorona op de opname van microplastics in menselijke darmen.

Consumentengedrag

Het consumentengedrag komt aan bod in het project 'Microplastics and Citizens', waar psychologische factoren worden geïdentificeerd om mensen aan te moedigen minder microplastics te veroorzaken. Het 'FLES' project richt zich op interventies, met een focus op meten van microplastics in moedermelk en flesvoeding.

Gestandaardiseerde onderzoeksmethoden

Tot slot werken 'ATHENA' en 'Py-Harmony' aan gestandaardiseerde onderzoeksmethoden. 'ATHENA' ontwikkelt een QA/QC-screeningtool en een data-alignment tool voor het standaardiseren van blootstellings- en effectgegevens van microplastics. En 'Py-Harmony' richt zich op het verbeteren van meetmethoden voor micro- en nanoplastics in diverse milieucompartimenten.

Deze ambitieuze projecten beloven gezamenlijk een fundamentele bijdrage te leveren aan het begrijpen van microplastics en hun impact op de gezondheid, en ze geven blijk van een gedrevenheid om de toekomstige risico's te minimaliseren.

Zonmw.nl

Bron: ZonMw