Meer kunststof hergebruik door chemische recycling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Meer kunststof hergebruik door chemische recycling

  • 15 maart 2021

Straks kan een kaasverpakking weer een kaasverpakking worden dankzij een nieuwe manier van kunststof recyclen. Bij deze nieuwe techniek wordt het kunststof van voedselverpakkingen afgebroken bij hoge temperaturen, waardoor het gerecyclede kunststof aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet als kunststof dat van aardolie is gemaakt. Chemische recycling wordt deze methode genoemd.

Bedrijven die actief zijn in recycling en de chemische industrie willen ervoor zorgen dat in 2030 555 kiloton kunststof geproduceerd wordt door chemische recycling. Dat staat dan gelijk aan 10% van al het kunststof dat in Nederland wordt geproduceerd. Hierdoor kan meer kunststof afval gerecycled worden en hoeft er minder te worden verbrand.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) berichtten de Tweede Kamer op vrijdag 12 maart 2021 over de gezamenlijke ambities van de sector.

Geen kunststof meer verbranden

Het kabinet wil in 2030 helemaal geen kunststof afval meer verbranden, en meer recyclen en hergebruiken. De nieuwe manier van chemisch recyclen kan hieraan bijdragen en vormt een belangrijke aanvulling op de huidige recyclingtechnieken.

Sommige vormen van chemisch recyclen hebben veel energie nodig, omdat het kunststof tot hoge temperaturen verhit moet worden. Het is daarom belangrijk dat het gebruik van deze recyclingtechnieken gepaard moet gaan met de inzet op een klimaatneutrale industrie, op basis van CO2 vrije energieopwekking.

Samenwerking VNO-NCW, recyclebedrijven en Versnellingshuis

De ambities van het bedrijfsleven zijn vastgelegd in een roadmap, die in samenwerking met VNO-NCW en het Versnellingshuis Nederland Circulair tot stand is gekomen. Samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat staatssecretaris Van Veldhoven met de partijen verkennen hoe dit verder ondersteund kan worden. Hiertoe is een speciale ‘versnellingstafel’ opgericht, waar VNO-NCW de afgelopen jaren goede ervaringen mee heeft opgedaan en waaraan met alle betrokken partijen kansen en belemmeringen besproken en opgepakt worden.

Economie zonder afval

In 2050 wil Nederland een volledig circulaire economie hebben. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt en bestaat er dus geen afval. Nu wordt recyclebaar afval soms nog verbrand, of in een uiterste geval gestort, daar willen we in 2050 helemaal vanaf. Minder wegwerpcultuur en meer hergebruiken: van shampooflessen, bureaustoelen tot oude treinen. Dit kan door onder andere producten slimmer te ontwerpen, hergebruiken en recyclen. Dat doel heeft Nederland gesteld om milieuvervuiling en CO2 uitstoot te voorkomen.

Bekijk de ‘Roadmap chemische recycling kunststof 2030 Nederland’
rijksoverheid.nl

Bron: Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat