De Nederlandse voedingsindustrie zag in 2024 een lichte omzetgroei van bijna 2 procent, ondanks schommelingen in de afzetprijzen en een uitdagende eerste jaarhelft. Het aantal bedrijven in de sector nam toe en de verwachtingen voor 2025 zijn voorzichtig optimistisch. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS, geanalyseerd door onze redactie.
In de eerste elf maanden van 2024 steeg de omzet met 1,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De groei kwam vooral uit de binnenlandse markt, waar een toename van 2,9 procent werd genoteerd. De export bleef met een bescheiden 0,7 procent groei achter. De omzetontwikkeling kende flinke pieken en dalen: maart 2024 was een dieptepunt met een krimp van 11,7 procent, terwijl juli juist een opvallende stijging liet zien van 14,2 procent.
De afzetprijzen in de voedingsindustrie stegen tussen januari en november 2024 met gemiddeld 1,4 procent. In de eerste maanden van het jaar daalden de prijzen nog, maar vanaf april zette een gestage stijging in. Vooral de cacao- en chocoladewerken stegen fors in prijs (+55,1 procent), gevolgd door koffie en thee (+18,4 procent). Aan de andere kant daalden de prijzen in de oliën- en vettenindustrie (-8,8 procent) en de slachterijen (-4,4 procent).
Het aantal bedrijven in de sector groeide met 3 procent tot bijna 8.000. De sterkste groei werd gezien in de spijsoliën- en vettenindustrie (+8,3 procent) en de visverwerkende industrie (+5,3 procent). Alleen de diervoederindustrie zag een lichte daling in het aantal bedrijven. Voor 2025 blijven ondernemers gematigd positief: een kwart verwacht een hogere omzet, terwijl de meerderheid stabiele resultaten voorziet. Ook op het gebied van investeringen en personeelssterkte wordt een stabiele lijn verwacht.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2025