Zuivel- en eierexport groeit in 2024, import blijft achter
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Zuivel- en eierexport groeit in 2024, import blijft achter

  • 17 januari 2025

De Nederlandse export van zuivel en eieren blijft groeien. In 2024 steeg de exportwaarde naar 12,3 miljard euro, een toename van 3,8% ten opzichte van vorig jaar. De import bleef daarentegen wat achter, met een bescheiden stijging van 1,1% naar 5,7 miljard euro. Vooral Frankrijk en België vroegen meer Nederlandse producten, met groeipercentages van respectievelijk 9% en 7%. Duitsland nam iets minder toe, met een bescheiden plus van 2%.

Melk en kaas als drijvende krachten

Melk, room, boter en aanverwante producten vormen de grootste groep binnen de export, goed voor ruim 6,3 miljard euro – een groei van 6%. Aan de importkant is er juist een daling van 2,7% naar 3,3 miljard euro. Kaas blijft een belangrijk exportproduct met een waarde van 5,3 miljard euro, al groeide deze markt slechts met 1,8%. De import van kaas nam sterker toe, met een stijging van 7,5% tot ruim 2 miljard euro. De export van eieren en eiproducten liet een lichte daling zien, terwijl de import juist met 3,1% toenam.

Minder melk, hogere kosten

De Nederlandse melkproductie liep in 2024 bijna 2% terug door een daling van het aantal melkkoeien en de impact van blauwtong, die 38% van de rundveebedrijven trof. Hoewel de melkprijs in november herstelde naar 55 cent per liter, blijven de marges onder druk door hoge kosten voor mestafvoer en energie. Ook de eiermarkt stond onder spanning door wereldwijde vogelgriepuitbraken, wat de prijzen op een hoog niveau hield. Importen uit Oekraïne bleven een belangrijke rol spelen dankzij versoepelde invoerregels.

Ondanks deze uitdagingen blijft Nederland stevig meedraaien in de internationale zuivel- en eierhandel.

Ontdek meer statistieken in het rapport ‘De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband – editie 2025’

Bron: WUR