PPWR: wat verandert er voor de voedingssector?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

PPWR: wat verandert er voor de voedings­sector?

  • 23 januari 2025

De nieuwe Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die op 22 januari officieel is gepubliceerd, stelt strenge eisen aan verpakkingen en verpakkingsafval, met als doel een duurzamere economie te realiseren. Voor de voedingsindustrie betekent dit aanzienlijke veranderingen op het gebied van ontwerp, productie en recycling van verpakkingen.

Verpakkingen onder de loep

De PPWR introduceert verplichte maatregelen die de gehele levenscyclus van verpakkingen beïnvloeden. Zo wordt de nadruk gelegd op hergebruik en recycling, waarbij het gebruik van primaire grondstoffen drastisch moet worden verminderd. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat verpakkingen verantwoordelijk zijn voor 40% van het kunststofgebruik en 50% van het papiergebruik in de EU. Dit vraagt om innovatieve oplossingen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en de circulariteit te bevorderen. De wetgeving beoogt bovendien de interne markt te harmoniseren en versnippering van regelgeving tussen lidstaten tegen te gaan.

Striktere eisen en doelen

Producenten worden verplicht om verpakkingen zo te ontwerpen dat deze eenvoudig herbruikbaar en recyclebaar zijn. Dit geldt met name voor kunststof verpakkingen, waar gerecycled materiaal een steeds grotere rol moet spelen. Sinds 2021 worden lidstaten financieel aangespoord om kunststof verpakkingsafval te verminderen, wat voortvloeit uit de Europese strategie voor kunststoffen in een circulaire economie.

Concrete gevolgen voor bedrijven

Voor bedrijven in de voedingsindustrie betekent dit dat verpakkingsstrategieën moeten worden herzien. Denk hierbij aan het gebruik van lichtere materialen, een hoger aandeel gerecycled kunststof en verpakkingen die beter aansluiten bij de afvalhiërarchie. Daarnaast worden uniforme etiketteringssystemen geïntroduceerd om consumenten te helpen bij correcte afvalscheiding.

Met deze ontwikkelingen zet de EU een stevige stap richting een circulaire economie. Producenten in de voedingssector staan voor de uitdaging om te voldoen aan de nieuwe eisen, terwijl ze tegelijkertijd hun producten aantrekkelijk en functioneel moeten houden.

Lees voor meer informatie de ‘Verordening (EU) 2025/40 van het Europees Parlement en de raad’

Bron: Europese Unie