LNV: ‘Slachtsnelheid verlagen juridisch onmogelijk’
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

LNV: ‘Slachtsnelheid verlagen juridisch onmogelijk’

  • 26 april 2022

Het is niet zinvol of mogelijk om in generieke zin een snelheidsverlaging af te dwingen in slachterijen, omdat de procesbeheersing bij een bepaalde slachtsnelheid sterk afhangt van de situatie op en inrichting van dat specifieke slachthuis. Dat schrijft minister Staghouwer van LNV aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research.

Opzet onderzoek

Het onderzoek richtte zich op de beantwoording van de volgende vragen: 1) wat zijn de risicofactoren voor dierenwelzijn en voedselveiligheid, 2) wat is de invloed van slachtsnelheid op deze risicofactoren, 3) wordt controle en toezicht op deze risicofactoren voor dierenwelzijn en voedselveiligheid beïnvloed door verhoging van de slachtsnelheid.

Conclusies en aanbevelingen

Het rapport toont aan dat bij een hogere slachtsnelheid de risico’s voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en de kwaliteit van keuren kunnen toenemen, maar deze risico’s niet per definitie consequenties voor het slachtproces hebben. De risico’s kunnen namelijk worden ondervangen door specifieke maatregelen te nemen zoals een goede planning van de aanvoer van dieren en het aanpassen van de lay-out van uitlaadbordes, wachtruimte, drijfgangen en technische installaties en keurbordessen. Ook spelen opleiding en inzet van voldoende personeel en voldoende toezicht een belangrijke rol in het verlagen van de consequenties van risicofactoren. 

Onderzoekers bevelen aan om, wanneer een bedrijf de slachtsnelheid wil verhogen, dit slachthuis te beoordelen aan de hand van een toetsingskader op alle risico’s die kunnen ontstaan op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en het keurproces. Ook wordt aanbevolen om dit toetsingskader in samenspraak met belangenpartijen op te stellen. Indien een bedrijf laat zien dat aan de eisen van een toetsingskader kan worden voldaan op al deze aspecten is verhoging van de slachtsnelheid niet per definitie bezwaarlijk.

Vervolgonderzoek

Staghouwer laat een onafhankelijke praktijktoets uitvoeren bij een beperkt aantal pluimvee- en roodvlees slachthuizen. Hiermee kan men een concreet beeld krijgen van de risicofactoren in praktijksituaties. Daarnaast zal hij gehoor geven aan de aanbeveling van de onderzoekers om tot een gedragen nieuw toetsingskader te komen.

Tijdens dit vervolgonderzoek en totdat de nieuwe beleidslijn gereed is, blijft de NVWA aanvragen voor hogere slachtsnelheid afwijzen. Daarnaast blijft onverkort gelden dat de NVWA een verlaging van de slachtsnelheid als corrigerende maatregel op kan leggen indien hier aanleiding toe is.

Lees de brief ‘Uitkomsten onderzoek slachtsnelheid en voortgang verbeteren slachtsysteem’
Bekijk het rapport ‘Risico factoren voor dierenwelzijn en voedselveiligheid bij verhogen slachtsnelheid’

Bron: Ministerie LNV