Lentiz winnaar MBO-Challenge Voedselverspilling 2023
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lentiz winnaar MBO-Challenge Voedselver­spilling 2023

  • 21 april 2023

Op donderdag 20 april is de winnaar van de MBO-Challenge Voedselverspilling bekend gemaakt. Unaniem koos de jury voor FIBER UP van de studenten MBO voeding & kwaliteit/ technologie van het Lentiz College. 

Fiber-Up is product gemaakt van de velletjes van amandelen, een reststroom van Royal Steensma BV. De velletjes van de amandelen worden verwerkt tot een pasta en is vezelrijk en gezond. Het is een halffabricaat, dat toepasbaar is in allerlei producten. In dit project is met name de toepasbaarheid onderzocht voor de productie van knijpfruit, bagels, brood, koekjes, smoothies en ijs. Fiber-Up verhoogt de voedingswaarde van deze producten. 

2e prijs voor Brooddiner- ROC Friese Poort 

Studenten van de opleidingen zelfstandig werkend kok, zelfstandig werkend gastheer en leidinggevende keuken werkten samen aan de oplossing voor een tweede leven voor oud brood en reststromen van brood. Bij de jury viel meteen de film van dit team op. Het oogde professioneel. De notitie gaf mooi weer wat het proces is geweest dat het team heeft doorlopen. Het team heeft slim aangesloten bij een bestaand evenement en heeft een diner verzorgd dat was gemaakt van kliekjes. Het team heeft laten zien dat je van kliekjes haute-cuisine kan maken. Een waar feestmaal inclusief een lekker biertje. Gasten, waaronder restaurateurs, het inzicht geven dat je van kliekjes een heus feestmaal kan maken is van grote waarde. Het zet mensen aan tot nadenken en zet mensen aan om anders naar voedsel en voedselverspilling te kijken. 

3e prijs: Yuverta- Paprika Humus 

Studenten van de opleiding Voeding en Welzijn van Yuverta wonnen de 3e prijs met een oplossing voor de restromen van paprika van het bedrijf Natuurlijk Tomaat. Er zijn verschillende humusrecepten bedacht.

Mbo-challenge.nl

Bron: MBO challenge