Lancering waarnemingspost agf-sector
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Lancering waarnemingspost agf-sector

  • 22 oktober 2019

De nieuwe waarnemingspost voor de groenten- en fruitmarkt, die op 18 oktober officieel van start is gegaan, zal zorgen voor meer transparantie en een korte termijnanalyse van een sector die voor de Europese landbouw van cruciaal belang is. Groenten en fruit vertegenwoordigen ongeveer 24% van de waarde van de landbouwproductie in de EU.

De waarnemingspost voor de markt zal regelmatig worden bijgewerkt met een breed scala aan marktgegevens, zoals prijzen, productie en handel. Deze zullen worden aangevuld met marktanalyses, kortetermijnvooruitzichten, vooruitzichten op middellange termijn en regelmatige vergaderingen van de raad van bestuur, bestaande uit marktdeskundigen, om de stand van zaken op de markt te bespreken.

De waarnemingspost zal zich concentreren op pitvruchten (appels en peren), citrusvruchten, steenvruchten (perziken en nectarines) en tomaten.

Na de lancering van de waarnemingsposten voor de gewassen, suiker, vlees en melk is de sector groenten en fruit de laatste die van een waarnemingspost heeft geprofiteerd. Het zal op de voet worden gevolgd door de waarnemingspost voor de wijnmarkt, die op 4 november van start zal gaan. De Europese Commissie heeft deze waarnemingsposten opgezet om de Europese landbouwsector te helpen de volatiliteit van de markt beter het hoofd te bieden en te zorgen voor meer transparantie.

Het marktobservatorium voor groenten en fruit is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Bron: © Europese Commissie