Krattenwassen in NL: de verborgen kosten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Krattenwassen in NL: de verborgen kosten

  • 18 september 2019

In de nasleep van het onderzoek naar de hygiëne en kwaliteit van krattenwassen in Nederland (2018), kreeg Clean Machine veel vragen van klanten en relaties uit de branche. Een terugkerend thema was de opbouw van de kosten van een gegarandeerd hygiënisch gewassen krat. Dat wordt extra actueel wanneer bedrijven op het punt staan te kiezen voor intern of extern wassen, het inrichten van een nieuwe wasstraat doordat (hygiëne)problemen ontstaan, of wanneer de (boete)druk wordt opgevoerd door de NVWA. Maar de juiste kennis en informatie was tot op heden niet beschikbaar. Daarom voerde het bedrijf een vervolgonderzoek uit naar de verborgen kosten van krattenwassen.

Krattenwassen in Nederland – onderzoek deel 1 

Uit eerder onderzoek bleek onder andere dat de problemen waar kleinere bedrijven mee kampen - stickerresten die achterblijven na het wassen, kruisbesmetting, slecht drogen van kratten, lage kwaliteit van hygiëne en onregelmatige controle op bacteriën - ook bij grote bedrijven voorkomen. De gevolgen hiervan zijn naar ratio: hoe groter het bedrijf, hoe groter de kostenpost. Of in het slechtste geval: de boete. Nu we een toename en intensiteit zien van controles door de NVWA én de verhoogde regeldruk, wordt dit laatste steeds reëler en actueler. 

Compleet inzicht in de kosten

Over het algemeen zien we een trend waarin kosten over de gehele linie stijgen: energie, transport, personeel en afvalheffing. Op de lange termijn is de verwachting dat deze kostenontwikkelingen doorzetten. Het zijn allemaal factoren van belang en soms kan een procentpunt meer al een forse absolute stijging betekenen.

Vaak is ook niet duidelijk wat de totale kosten zijn van krattenwassen. Want hoe stapelen deze zich op? En waar worden kosten ondergebracht, of zijn ze (boekhoudkundig) verborgen? Om deze vragen te beantwoorden onderzochten we welke verborgen kosten er allemaal zijn. Met de opgedane inzichten werd er een nieuw rapport geschreven. 

Benieuwd naar het onderzoek? Download het hier

Bron: © Clean Machine