Invloed verwerking op verteerbaarheid plantaardige eiwitten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Invloed verwerking op verteerbaarheid plantaardige eiwitten

  • 04 september 2023

Het recente proefschrift van Ruth Boachie duikt diep in de wereld van plantaardige eiwitten, in het bijzonder de effecten van verwerkingsomstandigheden zoals thermische behandelingen en hun interactie met andere voedingscomponenten. Als kern van haar onderzoek koos ze voor linzen- en gele erwt-eiwitten als modelplant-eiwitten. De keuze voor deze peulvruchten was niet willekeurig; deze worden namelijk veelvuldig geconsumeerd en hun eiwitten winnen snel terrein in voedingsmiddelenindustrie vanwege hun potentiële voordelen. 

Uit de studieresultaten komt duidelijk naar voren dat de verteerbaarheid van deze eiwitten inderdaad kan afnemen door bepaalde verwerkingsprocessen en interacties met andere ingrediënten. Interessant is dat de eiwitten die niet verteerd worden, van invloed kunnen zijn op de darmmicrobiota, op hoe verzadigd we ons na een maaltijd voelen, vanwege hun vermogen om verzadigingshormonen in de darmen te stimuleren.  

Een kritische noot bij deze bevindingen is dat de gebruikte in-vitromethoden enige beperkingen met zich meebrengen wat betreft hun relevantie voor daadwerkelijke fysiologische processen in ons lichaam. Desalniettemin bieden deze resultaten waardevolle inzichten voor de voedingsindustrie. Het onderzoek wijst op mogelijkheden en uitdagingen bij het implementeren van plantaardige eiwitten in voedingsproducten en vormt een solide basis voor toekomstige innovaties in de functionele voedingsmiddelenmarkt.

Dinsdag 12 september 2023 hoopt Ruth Boachie te promoveren aan de Wageningen Universiteit.

Bron: Wageningen Universiteit

Bron: ©Shutterstock.com/sdecoret