Investeringen in robotisering toegenomen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Investeringen in robotisering toegenomen

  • 11 december 2017

Robotisering krijgt steeds meer voet aan de grond in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Dit blijkt uit de Sector Advisory Foodbedrijven in economisch perspectief van ABN AMRO.

In de foodsector steeg het aantal nieuwe aangeschafte robots behoorlijk in 2016 ten opzichte van 2015. Wereldwijd is er een scherpe stijging aan het gebruik van robots in de foodindustrie gaande. Robots worden tegenwoordig op veel verschillende delen van het productieproces ingezet. Voornamelijk is dit het verpakken, maar je ziet steeds vaker dat robots ook op andere plekken worden ingezet; ondanks de strenge voedselveiligheid- en hygiëneregels voor deze sector. 

Robotisering krijgt steeds meer voet aan de grond

Robots worden ingezet voor verpakken, oppikken en plaatsen, snijden en schillen, logistiek en kwaliteitsinspectie. Dit laatste gebeurt door middel van infrarood technologie die de interne kwaliteit van veel producten kan beoordelen. De productiviteit is een belangrijke factor in de internationale concurrentiestrijd; hierdoor krijgt robotisering steeds meer voet aan de grond. 

Tekort aan arbeidskrachten

Steeds meer ondernemers maken zich zorgen om het tekort aan arbeidskrachten; vooral in de tweede helft van 2017 is dit aantal flink gestegen. Dit is overigens te zien in de gehele economie. Met name salespersoneel blijkt moeilijk te werven. In 2017 steeg het aantal vacatures ook flink. In het derde kwartaal van 2017 staat het aantal vacatures in de voedingsmiddelenindustrie op 3000. Eind 2016 stonden er maar 2000 vacatures open. ABN AMRO verwacht dat de werkloosheid in 2018 naar 4% daalt en in 2019 op 3,8% uitkomt.

Zie voor meer informatie de Sector Advisory Foodbedrijven in economisch perspectief van ABN AMRO.

Bron: © Pixabay