Inschatting risico’s microplastics binnen bereik
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Inschatting risico’s microplastics binnen bereik

  • 11 februari 2022

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben voor het eerst een wiskundig kader ontwikkeld om de risico’s van microplasticdeeltjes te kunnen beoordelen. Onderzoek naar de blootstelling aan en de effecten van microplasticdeeltjes is tot dusver als het vergelijken van appels en peren. Dit komt doordat twee microplasticdeeltjes nooit hetzelfde zijn. Daarnaast verschillen de methoden die worden gebruikt om de blootstelling en de effecten te meten. Hierin worden verschillende soorten microplastics gebruikt, die allemaal heel anders zijn dan de mengsels waaraan wij worden blootgesteld.

Bart Koelmans en zijn collega’s bespreken in hun nieuwe onderzoek manieren om dit op te lossen met wiskundige methoden. Methoden die nieuw zijn in het onderzoek naar microplastics: Hierdoor is er een manier gevonden om al deze gegevens voor te stellen als ‘appels’, waardoor de risico’s constant met elkaar te vergelijken zijn.

Een belangrijk element van de nieuwe aanpak is dat microplastics niet langer moeten worden ingedeeld in afzonderlijke categorieën van grootte, vorm of polymeer. In plaats daarvan beschrijven de onderzoekers microplastics als een continuüm van eigenschappen. Als de deeltjes in grote aantallen voorkomen kunnen die eigenschappen het best beschreven worden met wiskundige verdelingen. En als je de verdelingen kent, kun je allerlei gegevens uit verschillende onderzoeken op elkaar afstemmen, wat een enorme verbetering geeft.

Risicobeoordeling van microplastics

Deze nieuwe methode biedt volgens de onderzoekers een waardevol hulpmiddel om het risico van deze nieuwe verontreiniging te beoordelen. Tot nu toe werd de methode door het team van de auteurs gebruikt om de risico’s voor oppervlaktewater en zoetwatersedimenten op wereldschaal in te schatten. In Californië worden de nieuwe methoden sinds kort toegepast om wettelijke normen af te leiden voor microplastics in het zeemilieu en in drinkwater. De resultaten worden begin 2022 verwacht.

Wur.nl

Bron: Wageningen University & Research