Het belang van stoomkwaliteit in de voedingsindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Het belang van stoomkwa­liteit in de voedings­in­dustrie

  • 16 maart 2023

In de industrie worden verschillende stoomkwaliteiten gebruikt. Deze hebben elk een verschillend verontreinigingsrisico. De kwaliteit van stoom kan invloed hebben op de kwaliteit en veiligheid van het uiteindelijke voedingsmiddel. Daarom is het belangrijk om over het juiste type stoom te beschikken. 

Stoom is een breed gebruikt product in veel verschillende branches. Zo gebruiken veel van onze klanten in de voedingsindustrie stoom in het productieproces waarbij het in direct contact kan komen met hun voedingsproduct. Soepen en sauzen kunnen bijvoorbeeld verwarmd bereid worden met directe stoominjectie. In dit geval wordt de kwaliteit van stoom belangrijk. Er zijn namelijk verschillende typen stoom die elk hun eigen kwaliteit hebben. Wanneer je niet de juiste kwaliteit gebruikt, neemt het risico op productbesmetting toe. 

Culinaire stoom

Wanneer stoom in direct contact komt met een voedingsproduct is het belangrijk om te beschikken over culinaire stoom. Dit geldt ook voor het schoonmaken van contactoppervlakken die vervolgens in contact komen met voedingsproducten. Het water en stoom in de leidingen bevatten vaak minuscule deeltjes en daarnaast bevat het toevoegingen om corrosie tegen te gaan. Om te zorgen dat deze niet in het voedingsproduct terecht komen, kun je stoom filteren tot ‘culinaire stoom’.
In de meeste gevallen is dit type stoom schoon genoeg voor de voedingsindustrie. Er zijn ook situaties en andere branches waarbij een nog ‘schonere’ stoom gewenst of zelfs verplicht is. Lees meer over andere typen stoom op de website van Scharff Techniek.

Kwaliteitswaarborging

Om de kwaliteit van filters die culinaire stoom maken te waarborgen, moeten deze voldoen aan een richtlijn. De filters voor culinaire stoom die Scharff Techniek levert zijn gecertificeerd door de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Daardoor zijn ze geschikt voor alle toepassingen in de voedingsindustrie, waar stoom in aanraking komt met uw product. 

Specialist in stoom voor de voedingsindustrie

Scharff Techniek levert al 40 jaar stoominstallaties, waarvan de voedingsindustrie één van de grootste afnemers is. Wij denken met je mee om een stoominstallatie te ontwerpen afgestemd op de juiste behoefte en wensen van jouw bedrijf of productieproces. 

scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek