De consument wordt steeds alerter op de herkomst en kwaliteit van zijn eten. Kiest vaker voor biologisch, een marktsegment dat zo snel groeit dat het geen niche meer genoemd kan worden.
Als je het dan over kwaliteit hebt, komen meteen de kreten voedselveilig en voedselfraude in me op. Helaas wel, wat dat betreft komt ons voedsel te vaak negatief in het nieuws. 100% veilig voedsel bestaat niet. Als bedrijf is het je taak om het voedsel zo goed mogelijk te produceren, zo veilig mogelijk. Dat kan alleen als je de hygiëne en reiniging volledig in de greep hebt.
Een leverancier van schoonmaakmiddelen is al lang geen dozenschuiver meer. Er wordt meegedacht met de klant en er zijn apps ontwikkeld om de communicatie en controle op de werkvloer steeds beter te borgen. De dienstverlening van deze partijen blijft groeien. Alle informatie op het juiste moment beschikbaar, zodat je direct kunt reageren op een calamiteit.
Maar het blijft mensenwerk, en mensen zijn helaas niet altijd te vertrouwen. Het is een hot item in de politiek: voedselfraude is onacceptabel! De NVWA werkt aan het verscherpen van toezicht en handhaving. We krijgen er een Inlichtingen- en Opsporingsdienst (NVWA-IOD) bij, die zich richt op georganiseerde criminaliteit die de integriteit van voedsel aantast en veiligheid van voedsel in gevaar brengt, want je kunt zomaar slachtoffer van worden van zo’n stelletje criminelen. Dat is ook de reden dat we samen met LabelCompliance/Riskplaze een middag organiseerden over de risicobeoordeling in relatie tot voedselfraude. Zeer interessant programma, we hebben veel geleerd over het dichttimmeren van risico’s.
Maar het blijft een feit: 100% veilig bestaat niet.
Saskia Stender
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2016