'Gezonde voeding belangrijkste trend'
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

'Gezonde voeding belangrijkste trend'

  • 14 november 2016
  • Door: Hans Reichart

Adjiedj Bakas (1963) is een van de belangrijkste trendwatchers van Nederland. Hij studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht en werkte als adviseur van KLM en NOS. Daarna koos hij een nieuwe route, ontwikkelde zich tot trendwatcher en richtte Trend Office Bakas in Amsterdam op. Daarnaast is hij wereldreiziger en kunstverzamelaar.

‘Gmo en biologisch, nu nog uitersten, worden beide populair’‘

Bakas geeft zo'n 200 lezingen per jaar en van zijn voorspellende boeken zijn meer dan 700.000 exemplaren verkocht. Hij heeft een bijzondere band met food, via zijn familie: zijn grootvader was boer in Suriname. Ook in zijn werk speelt voeding een grote rol. Dat blijkt uit lezingen die hij geeft over onderwerpen als Farm & Food en uit het boek The Future of food uit 2012, dat hij opdroeg aan zijn Indiase/Surinaamse grootvader.

Uw boek The Future of Food eindigde u vijf jaar geleden met een Agenda voor de voedseltoekomst. Daarin een inventarisatie van wat de levensmiddelenindustrie te doen stond. Heeft men goed geluisterd naar uw opdrachten?

“Ja, de industrie heeft zijn best gedaan: is duurzamer en transparanter geworden en neemt goede initiatieven om producten gezonder te maken, met bijvoorbeeld minder suiker en zout. Jammer genoeg worden die initiatieven tegengewerkt door overheidsregels. Dr. Oetker werkt aan minder zout in pizzabodems en gebruikt kruiden als vervanging. Verschillende leveranciers van de bodems zouden tegelijkertijd overstappen, maar afspraken over de zoutreductie mochten niet van de mededingingsautoriteit. Dat waren kartelafspraken. Ik ben vóór kartels in zulke gevallen. De overheid moet beter omgaan met zulke gezonde initiatieven.”

Op 22 november verschijnt een nieuw boek van uw hand, met opnieuw een blik op de voeding van de toekomst.

“Mijn nieuwe boek ‘Ziel in de zorg’ gaat over gezondheid en voeding. Daarin pleit ik voor één ministerie dat verantwoordelijk is voor zowel voeding als gezondheid. De gezondheid is er niet mee gediend dat voeding zoals nu is ondergebracht bij EZ, en gezondheid bij VWS. Het voorbeeld van het zout in de pizzabodems laat dat zien. Vandaar mijn pleidooi voor één enkel ministerie voor beiden, zoals in Engeland. Ik hoop dat er genoeg draagvlak voor komt in de politiek. Voeding en gezondheid in één ministerie zou bijvoorbeeld ook de juiste organisatie zijn om de kwaliteit van het eten in ziekenhuizen te verbeteren. Het eten is er nu vaak niet goed, terwijl zieke mensen toch al minder trek hebben. Veel patiënten moeten extra gevoed worden om op krachten te komen. In Duitsland kun je als patiënt ook kiezen voor lekkere maaltijden van restaurants in de buurt. Dat vind ik een goed idee. Wat zowel de industrie als de supermarkten goed hebben opgepakt, is het tegengaan van verspilling. De oproep om daar iets aan te doen heeft duidelijk weerklank gevonden. Een voorbeeld is dat er veel meer kleine verpakkingen voor eenpersoonshuishoudens te vinden zijn in de winkels.”

Welke veranderingen voorziet u in food de komende drie jaar?

“Veel mensen roepen lelijke dingen over Monsanto en dat is alleen maar meer geworden na de overname van Bayer. Maar ik zie dat er goede resultaten komen uit de genetische modificatie. Het wordt nu nog vaak weggezet als het kwaad, maar genetische modificatie wordt al honderden jaren toegepast om producten te verbeteren. Meer dan 500 jaar geleden verbeterden ze zo de aardappel in Peru. In India groeit een kalebas, de karela, die smerig bitter is, maar wel goed is tegen diabetes. Als ze er in slagen om die lekkerder te maken, is dat winst voor mensen met die ziekte. Ik voorspel voor de komende jaren: gmo meets organic. Gmo en biologisch, nu nog uitersten, worden beide populair.” 

De relatie tussen voeding en gezondheid is dus waar het om draait de komende tijd? 

“Ja, vroeger betaalden we de dokter om beter te worden, straks betalen we de boer om ons gezond te houden. Een voorbeeld is het terugdraaien van diabetes 2 door een dieet. Door gezonde voeding dus, en niet door pilletjes.”

Wat zijn volgens u de drie belangrijkste nieuwe consumententrends?

“Ten eerste is dat food & health. In het nieuwe Prinses Maximacentrum in Utrecht zie je dat terug: daar is veel aandacht voor gezond eten.
Ten tweede kiezen meer consumenten voor biologisch. Dat is een belangrijke nichemarkt aan het worden. Je ziet daarnaast dat mensen bereid zijn meer risico's te nemen op het gebied van voedselveiligheid, als wat ze eten maar niet bespoten is.
Ten derde is technologie steeds belangrijker in het communiceren met en informeren van de consument. Je kunt via je telefoon alles te weten te komen over het product dat je wil kopen.”

Ten slotte: hoe moet de industrie daarop inspelen?

“De industrie luistert goed naar de consument tegenwoordig. Net als op andere terreinen is het in de voedingsindustrie steeds meer 'bottom up'. Zeker als je het vergelijkt met tien jaar geleden, zie je dat de industrie goed kijkt naar de wensen en behoeften van de consument.”

‘Ik pleit voor één ministerie dat verantwoordelijk is voor zowel voeding als gezondheid’

Nieuw: ziel in de zorg

De wereld, ook die van de zorg, verandert drastisch. Meebewegen, aanpassen, op blijmoedige manieren, is wat er nodig is; menselijke maat en warmte, passie en betrokkenheid koppelen aan hightech; wat een geweldige opgave! Zonder de mens raakt de zorg haar ziel kwijt, dus we zullen een evenwicht moeten zien te vinden tussen de krachten van regulering, technologisering en humanisering. "De toekomst onderga je niet, je maakt hem," aldus Bakas.

Meer lezen? Ga naar onderstaande site, gebruik de kortingscode TOEKOMST en ontvang 30% korting op het nieuwste trendboek van Adjiedj Bakas.

www.bakas.nl

Bron: © Avi Goodall