HAK stopt productie wegens hoge energieprijzen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

HAK stopt productie wegens hoge energieprijzen

  • 04 oktober 2022

Groenten- en peulvruchten fabrikant HAK plant in januari 2023 een korte productiepauze in vanwege de sterk oplopende energieprijzen. Het gaat om een pauze van zes weken. Volgens de organisatie is het met de huidige energieprijzen niet haalbaar om de hele winter door te produceren. De leveringszekerheid van HAK-producten komt met de maatregel voor nu niet in gevaar. Wel is het onvermijdelijk dat de prijzen hoger worden.

Levering producten gaat voorlopig door. Prijzen stijgen.

De productiepauze heeft geen impact op de levering van HAK producten aan winkels. In januari komen er geen verse groenten van het land, die direct verwerkt moeten worden. De winter is wat dat betreft een relatief rustigere periode in de fabriek, waardoor de planning kan worden doorgeschoven.

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, zegt hierover: “We plannen de pauze op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en er geen verse groenten meer van het land komen. De overige producten zoals (gedroogde) peulvruchten kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Die schuiven we nu door in de planning. Daarnaast houden we altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden. We kunnen dus voorlopig gewoon leveren.”

Wel verwacht HAK dat de prijzen van groenten en peulvruchten nog behoorlijk zullen stijgen. Hoogeboom: “De huidige energiekosten zijn echt exorbitant te noemen en voorlopig tien keer hoger dan het afgelopen jaar. We doen er echt alles aan om onze kosten waar mogelijk zelf op ons te nemen en slim te plannen zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen – zoals deze maatregel van de productiepauze. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk maar helaas wel de realiteit.”

Hak.nl

Bron: HAK