Grazende melkkoe meest efficiënte landbouwdier
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Grazende melkkoe meest efficiënte landbouwdier

  • 04 mei 2022

De Belgian Feed Association (BFA) heeft, in samenwerking met ILVO, een studie gedaan naar de eetbaar eiwit efficiëntie van Belgisch vee. De studie brengt voor het eerst in kaart wat de verhouding is tussen enerzijds de plantaardige eiwitten die als veevoeder gebruikt worden, én die in principe ook bruikbaar waren in menselijke voeding, en anderzijds de hoeveelheid eetbaar dierlijk eiwit (zoals vlees, eieren en melk) die daar tegenover staat.

De studie van ILVO toont aan dat runderen, die o.a. veel gras eten, netto producenten zijn van humaan eetbaar eiwit. Ze produceren meer eetbare eiwitten in de vorm van melk of vlees, dan dat ze eetbaar eiwit consumeren. Voor varkens en legkippen ligt het cijfer dicht bij break even (ze consumeren ongeveer evenveel humaan eetbaar eiwit dan ze als varkensvlees of eieren leveren). Braadkippen blijken momenteel meer humaan eetbaar eiwit te gebruiken dan ze teruggeven, voornamelijk omdat er in hun voeder veel granen zitten.

Nevenstromen

BFA maakt zich sterk dat de veevoedersector tegen 2030 de helft van het voer kan laten komen uit circulaire nevenstromen die niet meer geschikt zijn voor menselijke voeding, tegenover 43% nu. Daarnaast wil de sector nog meer eiwitbronnen gebruiken die niet door de mens geconsumeerd worden, zoals afgekeurde erwten, lupine en insectenmeel.

Lees de publicatie 'Evaluatie van de netto bijdrage van de Belgische veehouderij aan de eiwitvoorziening voor de mens'

ilvo.vlaanderen.be

Bron: ILVO Vlaanderen