Glufosinaat in bioproducten: noodzaak voor controle
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Glufosinaat in bioproducten: noodzaak voor controle

  • 21 september 2023

Recente onderzoeken hebben glufosinaat aangetroffen in diverse biologische waren. Glufosinaat, een herbicide vergelijkbaar met glyfosaat, is strikt verboden in de biologische teelt. Deze ontdekking legt een sluier van twijfel over de authenticiteit van sommige biologische producten en onderstreept de noodzaak voor strengere controles.

Vanwege de toenemende resistentie van onkruid tegen glyfosaat, is glufosinaat door de chemische industrie ontwikkeld als alternatief. Hoewel het gebruikt kan worden in de teelt van diverse gewassen, waaronder cacaobonen en koffiebonen, is het een rode vlag wanneer het in biologische producten verschijnt.

Het vaststellen van glufosinaat in biologische waren is niet eenvoudig. Laboratoria dienen een specifieke single-residu methode toe te passen, die verschilt van standaard analyses. Wanneer glufosinaat en zijn voornaamste afbraakproducten worden ontdekt, vereist EU-verordening een melding via Mijn Skal. Bij bevestiging van de bevindingen, kunnen producten hun biologische certificering verliezen.

Deze onthulling benadrukt het belang van consumentenwaakzaamheid en grondig toezicht in de biologische sector.

Skal.nl

Bron: Skal