De corona-lockdowns worden langzaamaan opgeheven. Voorzichtig stappen we weer de grote wijde wereld in. Een wereld die getekend wordt door nieuwe grenzen. Hoe die gaan lopen? We weten het niet.
Het voorjaar met de wereld op slot vond ik stil en saai zonder de zo geliefde etentjes, hardloopevenementen, theaterbezoeken en terrasjes. Maar we zaten niet stil. Zonder dingen om te doen in die plotseling zo boze buitenwereld, keken we meer naar binnen. De coniferenhaag in de achtertuin van twee meter dik. De zaag erin! De muur in de eetkamer die nog steeds moest worden gerepareerd: klaar! Verder naar binnen: wie en wat is er voor mij écht belangrijk? En hoe wil ik mezelf verder ontwikkelen? Een tekencursus geboekt!
Onze oudste dochter sluit binnenkort haar propedeusejaar af. Vanaf dag één op de hts-bouwkunde ging er een wereld voor haar open. Het begon met het tekenen van lijnen en kubussen, maar al snel kwam er een strandtent. Ze verbouwde (op papier en in een computerprogramma) een eengezinswoning. En terwijl ik de laatste hand leg aan deze bouwspecial, levert zij haar eindpresentatie in van - en omgevingsvergunning voor- een zelfontworpen vakantiehuisje van twee verdiepingen met uitzicht op een groot meer; inclusief alle bouwtechnische constructieberekeningen. Zou ze dit idiote studiejaar halen?
Terwijl bepaalde bedrijven de nieuwe situatie en consumentenvraag nauwelijks konden bijbenen, lagen andere nagenoeg stil. Maar stilzitten? Nee. Net als al die klussende particulieren gebruikten veel ondernemers deze tijd om een productiehal te vernieuwen, vloeren te repareren, koelinstallaties en productielijnen te vervangen en/of aan te passen aan de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Zou de coronacrisis inderdaad een boost geven aan de automatiserings- en robotiseringsgraad van productiebedrijven in de food? In oktober hebben we een special over dit onderwerp: ik ben benieuwd naar jullie verhalen.
Voorjaar 2020 was niet alleen stil. Het was ook droog en warm; ook dat is ‘de nieuwe werkelijkheid’. Wat is de invloed van de klimaatverandering op onze gebouwen? Op het binnenklimaat, de isolatiewaardes en de werking van koelinstallaties? Zou de lockdown inderdaad een boost geven aan verduurzaming? Onze gebouwen veranderen?
Stel dat ik een glazen bol had, zou ik er dan een blik in werpen om de toekomst te zien? Het zou veel vragen beantwoorden, dat zeker. Toch is mijn antwoord nee. Want ik hou té veel van vragen stellen. En van een wondere wereld vol verrassingen.
Judith Witte
Bron: © Vakblad Voedingsindustrie juni 2020