Gezond in de bonus: prikkel voor gezondere voedselomgeving
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Gezond in de bonus: prikkel voor gezondere voedselom­ge­ving

  • 17 december 2024

Het aantal Nederlanders met overgewicht groeit snel. Volgens berekeningen van het RIVM zal in 2050 maar liefst 64% van de bevolking te zwaar zijn. Dit terwijl 79% van het huidige voedselaanbod in supermarkten buiten de Schijf van Vijf valt. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving ziet hierin een groot risico voor de volksgezondheid en adviseert de overheid daarom financiële prikkels in te voeren. Hiermee worden supermarkten beloond voor de verkoop van gezonde producten en mogelijk beboet voor de nadruk op ongezond aanbod.

Belonen en beboeten

Supermarkten hebben een cruciale rol in het eetgedrag van consumenten. Ruim twee derde van ons voedsel komt immers uit de supermarkt. Door gezonde producten meer in de schappen te promoten, kunnen consumenten betere keuzes maken. Tegelijkertijd zet dit fabrikanten aan om gezondere producten op de markt te brengen. De Raad pleit voor een zogenoemd bonus-malussysteem, waarbij supermarkten worden beloond of beboet afhankelijk van hun verkoopcijfers van gezonde voeding.

Eén standaard voor ‘gezond’

Een effectieve uitvoering van het systeem vraagt om duidelijke richtlijnen. Momenteel rapporteren supermarkten op verschillende manieren over gezonde verkoop, bijvoorbeeld via de Schijf van Vijf of de Nutri-Score. De Raad stelt voor om één landelijke maatstaf vast te stellen en structurele rapportage in te voeren. Ook adviseert de Raad een zorgvuldige, gefaseerde invoering van het systeem. Op termijn moet dit worden uitgebreid naar alle voedselaanbieders, zoals horeca en catering, om de gezondheid van álle consumenten te verbeteren.

Raadrvs.nl

Bron: Raad voor Volksgezondheid & Samenleving